EU izjednačava onlajn kupce

Zemlje Evropske unije prihvatile su uredbu kojom se zabranjuje geografsko blokiranje kupaca u onlajn kupovini na osnovu njihovog državljanstva, stalnog ili privremenog prebivališta

Uredba je bez rasprave prihvaćena na sastanku Saveta za opšte poslove. Nakon odluke, uredba će do kraja marta biti objavljena u službenom glasniku EU, a stupa na snagu devet mjeseci po objavi. Prije Savjeta, uredbu je prihvatio i Evropski parlament.

Prema novim pravilima trgovci u onlajn kupovini moraće se odnositi prema kupcima iz drugih članica jednako kao prema lokalnim, odnosno ponuditi im jednake cijene i uslove kupovine za fizičku robu, kao što je namještaj ili elektronika, onlajn usluge kao što su cloud računarstvo ili usluge smještaja i održavanja internet stranice, te prodaju ulaznica za festivale, koncerte…

Za sada su od novih pravila isključeni digitalni sadržaji koji su zaštićeni kako intelektualno vlasništvo, ali Evropska komisija će u roku od dvije godine od stupanja zakona na snagu morati procijeniti da li bi trebalo proširiti zabranu geografskog blokiranja i na audio-vizuelne sadržaje i usluge saobraćaja, koje trenutno nisu obuhvaćene zakonom.

Istraživanje Evropske komisije pokazalo je da 63 posto internet stranica ne dopušta kupovinu kupcima iz drugih država Unije. (Poslovni dnevnik)