Novo sjedište EU vrijedno 321 milion eura

Novo sjedište Vijeća Evropske unije i Evropskog vijeća predstavljeno je ove sedmice u Briselu. Zvaničan naziv građevine je „Evropa“ iako je kolokvijalno nazvana „svemirsko jaje“ zbog oblika centralnog dijela

Preseljavanje obje institucije u građevinu vrijednu 321 milion eura trebalo bi biti završeno sljedeće godine.

Centralni dio „svemirskog jajeta“ sastoji se od tri prostorije za sastanke i samite sa više od 30 kabina za prevodioce, kafeterijom i oko 250 kancelarija.

Izgradnja novog sjedišta je odobrena 2004. godine kada je odlučeno da će EU sve samite održavati u Briselu, a ne u sjedištima zemalja članica. S obzirom da zgrada Justus Lipsius, izgrađena osamdesetih godina i korištena od 1994. kada je Evropska unija brojala manje od pola sadašnjih članica, nije bila osmišljena za velike sastanke, moralo se razmišljati o većem prostoru.

Zgradu „Evropa“ dizajnirao je konzorcijum evropskih arhitektonskih kompanija uključujući Samyn and Partners, Studio Valle Progettazioni i Buro Happold.

Arhitekt i inžinjer Philippe Samyn koristio je 3.750 drvenih okvira prozora kako bi izgradio njenu sjevernu i istočnu stranu. Na ovaj način željelo se promovisati recikliranje materijala i odati počast evropskom zanatstvu i kulturnoj raznolikosti.

Preko dva pješačka mosta zgrada Evropa povezana je sa zgradom Justus Lipsius, a u zadnjem dijelu su ostaci nekadašnje rezidencijalne palate koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su Nijemci okupirali Belgiju, služila kao nacističko sjedište.