Ultra bogati se sele u Italiju zbog niskih poreskih stopa

Milioneri

Milioneri iz cijelog svijeta, od Rusije do Norveške i SAD teže da iskoriste prednosti italijanskih niskih poreskih stopa za super bogate

U nastojanju da privuče kapital, Italija je prošle godine donijela mjeru kojom je super bogatim pojedincima dozvoljeno da plaćaju fiksni porez u iznosu od 100.000 evra godišnje, bez obzira na njihov prihod. O ovoj mjeri država se konsultovala sa oko 150 ljudi, uključujući i ljude čiji se imetak procjenjuje na iznos od više stotina miliona, izjavio je Fabrizio Pagani, šef kabineta italijanskog ministra ekonomije i finansija.

– Imamo ljude iz Velike Britanije, Švajcarske, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ali imamo i Norvežane i nekolicinu Holanđana, koji se ne bave nužno finansijama. Neki od njih su kolekcionari umjetnosti. Ali svakako govorimo o veoma bogatim ljudima – rekao je Pagani.

Italija, koja se bori da ubrza oporavak ekonomije, nakon višegodišnje recesije, ulazi u trku sa ciljem da privuče bogate strance, kako bi donijela investicije, povećala potrošnju i unijela svjež kapital. Podsjetimo, i Portugal je prethodno ostvario uspjeh u privlačenju pojedinaca sa velikim bogatstvom, nudeći im poreske olakšice, u nastojanju da podstaknu javne finansije.

Da bi ostvarili poreske povlastice , od pojedinaca se očekuje da prebace svoje poslovanje u Italiju. Pagani je rekao da će Milano, Venecija i glamurozno područje oko jezera Komo postati još bogatiji.