Tamo je svaki sedmi stanovnik – milioner

Milioneri

Hong Kong je 2017. godine zabilježio milionitog milionera, što je povećanje od 15 odsto u odnosu na prethodne godine

Kako je Biznis Insajder prenio istraživanje Sitibanka, studija je definisala milionere kao one sa likvidnim sredstvima – depozitima, zajedničkim fondovima, akcijama i obveznicama – od milion hongkongških dolara i sprovedena je od septembra do novembra prošle godine.

U njoj je bilo uključeno više od 4.100 osoba. Ako se uzme u obzir da u Hong Kongu živi 7,36 miliona stanovnika, onda podatak da je milion milionera dovodi do zaključka da je svaki sedmi stanovnik ovog grada – milioner.

Porast broja milionera posljedica je rastućih vrijednosti akcija i tržišta nekretnina prošle godine. Indeks Hang Seng porastao je za 36 odsto u 2017, dok su cijene imovine porasle za 14 procenata, stvarajući više bogataša u Hong Kongu.

– Broj milionera će nastaviti da se povećava i u 2018 – rekao je Lorens Lam, šef bankarstva za stanovništvo u Sitibank Hong Kongu.

Treba imati na umu da milion dolara u Hong Kongu ne donosi puno u smislu imovine u gradu.

Prošle nedjelje stan od 20 metara kvadratnih, za nijansu veći od standardnog kontejnera za prekookeanske pošiljke, u regionu Pok Fu Lam, prodat je za 37.651 hongkongških dolara po kvadratnoj stopi, što je i rekordna cijena za takozvane mikro stanove u gradu.

Najbogatiji ljudi u Hong Kongu imaju više prekomorske imovine od svojih kineskih partnera. Druga velika investicija su berza i gotovina.

U pogledu bankarskih navika, prema izvještaju, uticajna grupa Hong Konga upustila se u mobilno bankarstvo mnogo više nego ostatak naroda.