Donkey cheese, magareći sir kilogram 1.000 eura

Najskuplji i vjerovatno jedan od najzdravijih sireva može se pronaći jedino u Zasavici, u Mačvi. Riječ je o magarećem siru  koji spada u pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svijetu

Slobodan Simić bavi se proizvodnjom magarećeg sira na farmi u Zastavici koja se nalazi 80 kilometara od Beograda, u Mačvi, piše Independent. Biznis je započeo sa svega 12 magaraca prije 16 godina, a danas njegovo stado ima više od 300 grla.

Kilogram magarećeg sira košta 1.000 eura, a razlog za ovu cijenu jeste taj što je za jedan kilogram sira potrebno 12 litara svježeg mlijeka. Magarci proizvode mnogo manje mlijeka na dnevnoj bazi u odnosu na krave i koze, iako Simić muze ženke ručno tri puta dnevno.

Pretvaranje mlijeka u sir tajni je proces, budući da magareće mlijeko sadrži mnogo manje kazeina od mlijeka krava i koza pa je time i sam proces mnogo komplikovaniji.

Zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrijednosti, magareći sir je veoma cijenjen. Sadrži veliki udio proteina, kalcija i omega 3 masnih kiselina, što ima i te kako značajan uticaj za održavanje funkcionalnog kardiovaskularnog sistema.

Magareće mlijeko ima tek jedan posto mliječne masti, ima 60 puta više vitamina C od kravljeg mlijeka te posjeduje antialergijska svojstva. Legenda kaže da se egipatska kraljica Kleopatra kupala u magarećem mlijeku da bi njegovala kožu i dobar izgled.