Pet najvećih poslovnih grešaka u 2016.

Sajt Inc sakupio je najveće poslovne promašaje u 2016. godine

1. Jahu – Greška za greškom nekada neprikosnovenog internet giganta

Bogatstvo Jahua polako je počelo da pada od kada je odbio Majkrosoftovu ponudu 2008. godine od 45 milijarde dolara. Objašnjenje borda direktora bilo je da kompanija vrijedi mnogo više. Kada je postala izvršna direktorka, Marisa Majer je ulagala u Jahu, ali to su bile pogrešne investicije i rasipanje novca. Na kraju, Verizon je kupio Jahu, s tim što je mogao da se premišlja, s obzirom da je bio jedini kupac.

2. Fejsbuk je postao „loš momak“ lažnih vijesti

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg demantovao je medijske napise da je ta društvena mreža doprinijela rastu popularnosti novoizabranog predsjednika Sjedinjenih američkih država Donalda Trampa. Iako tvrdi kako se njegova kompanija ne bavi uređivanjem vijesti, algoritam koji prikazuje odabrani sadržaj korisnicima čini upravo to: uredničku selekciju.

Suočen s optužbama uglednih medija kako je Fejsbuk odgovoran za širenje neistina, i time za uspon populizma, pobjedu Donalda Trumpa i uspjeh Bregzita, Zakerberg se obratio javnosti i odbacio svaku odgovornost.

– Nakon izbora, mnogi se pitaju jesu li lažne vijesti doprinijele predsjedničkom rezultatu. Više od 99% svog sadržaja na Fejsbuku je autentično. Samo mali dio su lažne vijesti i prevare. Prevare nisu ograničene na samo jednu stranu, zato je malo vjerovatno da su prevare uticale na izbore na bilo koji način – napisao je Zakerberg.

Uprkos njegovim tvrdnjama, kompanija nije objavila nikakave brojke koje potvrđuju Zakerbergove riječi. Sa druge strane stranice koje zarađuju masovno šireći lažne vijesti putem Fejsbuka skoro isključivo zarađuju na desno orjentisanim glasačima. Izvori iz Fejsbuka su naveli da je Zakerberg bio svjestan količine lažnih vijesti, ali je kompanija namjerno odlučila da ignoriše problem.

3. Samsung „Galaxy Note 7“

Samsung Electronics povukao je sa tržišta Galaxy Note 7, zbog problema sa zapaljenjem baterije. Ovaj model počeo je da se prodaje sredinom avgusta, i već poslije dvije nedjelje prodato je više od milion modela, ali su neki kupci prijavili da se telefon zapalio tokom punjenja. Samsung je potvrdio 35 takvih slučajeva.

4. Folksvagen – Softver za lažiranje kontrole izduvnih gasova

Ovaj nemački automobilski gigant izdvojiće 10,2 milijarde dolara za obeštećenja u SAD pošto je priznao da je koristio softver za lažiranje kontrole izduvnih gasova. Predviđeno je obeštećenje za 482.000 vlasnika automobila sa dvolitarskim dizel motorima koji su programirani da uključe softer za kontrolu emisije izduvnih gasova na testovima a isključe ga tokom normalne vožnje. Utvrđeno je da su ti automobili emitovali 40 veću koncetranciju izduvnih gasova od predviđenih što može da izazove disajne probleme kod ljudi.

5. Pad kompanije Teranos 

Ne tako davno Elizabeth Holmes, koja je osnovala kompaniju Teranos, bila je proglašena za najmlađu milijarderku koja je bogatstvo stekla sama. Njeno bogatstvo u stvari predstavlja 50 odsto učešća u Teranosu, medicinskom start-upu osnovanom 2003. godine, u koji su investitori uložili na stotine miliona dolara.

Kompanija je zvučala prilično obećavajuće – pokušala je da unese revoluciju u industriju dijagnostifikovanja bolesti preko krvi. Tvrdila je da može da ustanovi preko 240 bolesti na osnovu samo nekoliko kapi krvi iz prsta. Međutim, kompanija je ove godine objavila da poništava sve nalaze napravljene na njihovom uređaju Edison.

Teranos i Elizabet Holms tužio je američki hedž fond Partner Fund Management koji je bio i njihov prvi investitor. Ovo je tek prva u nizu tužbi koje se očekuju, a Holmsovoj prijeti i zatvor.

(BIZLife)