Najveći na svijetu: Prikupili više od 93 milijarde dolara za ulaganje

Najveći privatni investicijski fond na svijetu, podržan od japanske tehnološke kompanije Softbank i investicijskog fonda u vlasništvu Saudijske Arabije, prikupio je više od 93 milijarde dolara za ulaganje u tehnološke sektore poput vještačke inteligencije i robotike

– Slijedeća faza informacijske revolucije je u toku, a izgradnja poslovnih subjekata koji će to omogućiti zahtijevaće dosad neviđena, dugoročna ulaganja – stoji u izjavi Softbank Vision Funda.

Japanski milijarder Masayoshi Son, direktor Softbanka, telekomunikacione i tehnološke investicione grupe, otkrio je prošlog oktobra planove za fond, dobivši u međuvremenu ponude od nekih od najbogatijih investitora na svijetu. Uz Softbank i Javni investicioni fond Saudijske Arabije (PIF), novi ulagači u fond su Mubadala Investment iz Abu Dhabija, koji se obvezao uložiti 15 milijardi dolara, zatim američki tehnološki divovi Apple i Qualcomm, tajvanski Foxconn Technology i japanski Sharp.

Novi fond je objavio kako će nastojati kupiti manjinske i većinske udjele, kako u privatnim tako i u javnim kompanijama, od onih u nastajanju do onih etabliranih, vrijednih više milijardi dolara. Drugi sektori u koje će fond potencijalno ulagati uključuju mobilno računarstvo, komunikacijsku infrastrukturu, računarsku biologiju, finansijsku tehnologiju te u poslovanje s internetskim tržištem proizvoda i usluga.

Fond ima za cilj prikupiti 100 milijardi dolara temeljnog kapitala i očekuje kako će prikupljanje novca zaključiti u slijedećih šest mjeseci.