Parking mjesto prodato za 760.000 dolara

Tržište

Hong Kong je skoro najskuplje mjesto za život na svijetu, a parking mjesta su preskupa zbog manjka parkirališta

Oboren je još jedan svjetski rekord u prodaji nekretnina. Nakon što je hongkonški par u 2017.  kupio parkirno mjesto za 430.000 dolara, za manje od devet mjeseci  preprodali su ga za čak 760.000 dolara.

Pakirno mjesto od 12,5 kvadrata nalazi se u luksuznom hongkonškom kompleksu Ultima u kvartu Kaulun, u kome je cijena po metru kvadratnom skoro tri puta veća od prosječne cijene nekretnina u Hong Kongu, koji je inače jedno od najskupljih mjesta za život na svijetu.

– Parkirno mjesto nalazi se u najprestižnijem dijelu luksuznog kvarta, stoga stanovnici koji tamo žive imaju dovoljno finansijskog kapitala da ne mare za razliku u cijeni od nekoliko miliona dolara, već gledaju jedino na komfor i praktičnost – rekla je za Business Insider Sandia Lau, direktorica agencije za nekretnine Centaline Property.

Ovako visoke cijene parkirnog mjesta pravdaju se disproporciom broja stanova i parkirnih mjesta – na 527 stambenih jedinica kompleks nudi samo 370 parkirališta.

I, prije nekoliko mjeseci, upravo su u Hong Kongu prodana dva najskuplja stana u Aziji za 149 miliona dolara jednom kupcu. Sudeći prema podacima kineske vlade, cijena nekretnina u Hong Kongu je čak 94% veća danas, nego što je bila u istom periodu 1997. godine.