Svjetska banka očekuje snažan rast cijena energije i metala u 2017. godini

Svjetska banka procjenjuje da bi cijena barela sirove nafte u 2017. godini u prosjeku trebala iznositi 55 dolara, što predstavlja skok od 29 odsto u poređenju sa 2016. godinom.

Procjena se bazira na pretpostavci da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i ostali proizvođači nafte djelomično sprovesti u djelo dogovor o ograničavanju proizvodnje, nakon dugog perioda neograničenog nivoa proizvodnje.

Utrostručena je procjena Svjetske banke za rast cijena metala, uz obrazloženje da će se ponuda dodatno prenapregnuti uz paralelnu snažnu potražnju iz Kine i razvijenih privreda, pa bi prema novim procjenama, cijene metala u ovoj godini trebale porasti 11 odsto, u poređenju sa ranijim projekcijama, prema kojima je rast procijenjen na 4 odsto.

Cijene većine sirovina prošle godine su dotakle dno i na putu su jačanja u 2017. godini – konstatovao je John Baffes, viši ekonomista i glavni autor tromjesečnih Prognoza za tržišta sirovina. U sektoru poljoprivrede u cjelini cijene bi ove godine trebale porasti manje od jedan odsto, pri čemu bi biljna ulja, uljarice i sirovine trebale blago da poskupe, dok bi cijene žitarica trebale pasti gotovo za tri odsto zbog veće ponude.

U sektoru plemenitih metala očekuje se pad cijena za sedam odsto u kontekstu očekivanog rasta referentnih ključnih kamatnih stopa i posustajanja kupovine imovine, koja se smatra kao sigurno utočište za kapital.

Izvještaj pokazuje da su zemlje u razvoju, koje su usmjerene na izvoz sirovina snažno pogođene slabijim rastom investicija, koji je u 2015. godini iznosio 1,6 odsto, u odnosu na 7,1 odsto u 2010. godini.