London više nije najpoželjnija ulagačka destinacija u Evropi

Svijet

Pariz je pretekao London kao najatraktivnija destinacija za strane ulagače, pokazuje istraživanje konsultantsko-revizorske kuće Ernst & Young (EY), što se dogodilo po prvi put u 15 godina, odnosno otkad EY sprovodi to istraživanje

Promjena u poretku na evropskom kontinentu je, s jedne strane, znak uticaja referendumske odluke Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije – Bregzita, a s druge pak takozvanog Makron efekta, odnosno reformi francuskog predsjednika Emanuela Makrona naklonjenih poslovnom sektoru.

U istraživanju, u kojem su korišteni i podaci EY-a i IBM-a za 2017. godinu, učestvovale su 502 kompanije, a francusku prestolnicu kao najpoželjniju destinaciju za direktna strana ulaganja (FDI) odabralo je 37 posto ispitanih, dok se za London odlučilo njih 34 posto.

Gledana kao celina, Velika Britanija je u 2017. godini ostala vodeća evropska destinacija za direktna strana ulaganja, s 1.205 od ukupno 6.653 novih takvih projekata u Evropi, ispred Nemačke s 1.124 projekta te Francuske s 1.019 FDI projekata.

Ta brojka je u slučaju Francuske u jednoj godini skočila za 31 posto, dok je rast broja ulagačkih projekata u Britaniju zabeležio usporavanje, te je bio tek šest posto veći nego u 2016. godini.

Ovo je prvi puta od 2003. godine da je Pariz nadmašio London, odnosno od kada se sprovodi godišnje istraživanje. Na trećem mestu se našao Berlin, a na četvrtom Frankfurt.