Vlada odobrila Audiju testiranje letećih automobila

Automobil

Njemačka vlada odobrila je Audiju i Airbusu testiranje prototipa letećeg taksi automobila u vazdušnom prostoru u Ingolštatu

Dvije kompanije su već predstavile svoj zajednički koncept letećeg taksija Pop.Up Next sa dva sjedišta koji koristi pogonski sistem pomoću potiskivanja poput dronova, piše portal B92.

Ukoliko testovi budu uspješni, leteći taksi bi mogao da riješi problem zakrčenja njemačkih puteva i otključaju novu granu visokotehnološke industrije.

– Leteći taksi više nije vizija, mogu nas odvesti u novu dimenziju kretanja. To je ogromna prilika za kompanije i mlade startapove koji već razvijaju ovu tehnologiju, vrlo konkretno i uspješno – rekao je ministar saobraćaja u vladi Njemačke Andreas Šojer.

Koncept Pop.Up Next pokreću četiri velika modula sa po osam propelera, a svaku elisu pokreće elektromotor od 20 kW (27 KS) koje napaja baterija od 70 kWh.

Ukupno, četiri modula zajedno imaju 160 kW (117 KS) što omogućava brzinu od 120 km/h. Maksimalni domet je 50 kilometara, poslije čega je potrebno slijetanje i punjenje baterije za 15 minuta.

Naravno, Audi nije jedini proizvođač automobila koji ulaže u ovaj vid tehnologije. Daimler je već udružio snage sa njemačkim startapom Inter Crop koji je izgradio električni helikopter nalik na dron pod nazivom Velocopter.

U međuvremenu, u novembru je Volvov vlasnik kineska kompanija Geely kupila američku firmu Terrafugia, koja razvija leteći automobil.