Čelnik SoftBank nudi 25 milijardi dolara da bude suvlasnik FIFA-e

Milioneri

Milijarder Masayoshi Son najbogatiji je čovjek u Japanu i nakon nepreglednog popisa imovine sada je oko bacio na FIFA-u

Konzorcijum, koji predvodi njegova SoftBank mesecima je pregovorima s FIFA-om oko poslova vrijednih 25 milijardi dolara, koji bi uključivali i neka takmičenja. Pregovori se vode u tajnosti, ali New York Times je uspio saznati taman toliko da je riječ o novom zajedničkom projektu FIFA Digital Corp i o planovima da konzorcijum preuzme neke od najvrednijih FIFA-inih biznisa.

Na stolu je prijedlog da FIFA bude vlasnik 51 posto zajedničkog posla. Konzorcijum čine SoftBankova podružnica iz Londona SB Investment Advisers and Centricus Partners i nekoliko arapskih i američkih investitora. Njihov je plan da preuzmu FIFA-ine poslove s video-igrama i s prodajom. Prema tom planu, konzorcijum bi otkupio prava u iznosi od 150 miliona dolara od kompanije EA Sports za neimenovanu popularnu video-igru.

Supredsjednici nadzornog odbora bili bi Son i predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, i svaki od njih imao bi pravo imenovati po petoro članova nadzornog odbora. Samo, pred ambicioznim multimilijarderom glavni je problem to što mnogi izvršni predstavnici vlasti u FIFA-i smatraju da bilo šta od svjetske krovne fudbalske organizacije nije na prodaju, što zapravo i ima smisla.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin javno je napao uopšte samu ideju za takvo šta. Gorčinu je istresao ispred evroparlamentaraca u Briselu. Ne mogu prihvatiti da neki ljudi, neki od naših kolega, zaslijepljeni zaradom, razmišljaju o prodaji fudbalskih takmičenja nebuloznim privatnim fondovim – kazao je.

Son je, inače, vlasnik imovine od 20 milijardi dolara. Prošle godine je uvjerio još neke jako bogate ljude iz Saudijske Arabije i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za osnuju fond od 93 milijarde dolara, Vision Fund, koji je potom za 40 milijardi pokupovao udjele u 24 kompanije. Son posjeduje udjele i u Uberu i u kineskom Didi Chuxing, internetskim kompanijama, lancima hotela, sve do multimilionskih aplikacija za šetanje pasa.

U toj priči s Vision Fundom ključan je trenutak kad je Son ubijedio saudijskog princa prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da izdvoji u fond 45 milijardi dolara, čime je Saudijska Arabija krenula u veliki pohod na traženje zarade u sportu širom svijeta. Zasad se zna da su SoftBank i FIFA razgovarali o osnivanju svjetske lige za reprezentacije koja bi se igrala jednom u dvije godine, i o takmičenju za 24 kluba svake četiri godine.

Zbog toga bi se moralo ukinuti sadašnji godišnji svjetski FIFA-in svjetski kup za klubove, a to bi poremetilo i FIFA-in kalendar, te bi sigurno gadno pogodilo zaradu UEFA-ine Lige prvaka. Fond predlaže FIFA-i parnerstvo na 12 godina, dvije milijarde dolara za svako prvenstvo s reprezentacijama i tri milijarde dolara za svaki Svjetski fudbalski kup. Prvi prijedlog Infantina da zaključi ugovor FIFA-ini su predstavnici sasjekli u martu. Tada je rekao da ima samo 60 dana da zaključi posao, prenosi Express.

Međutim, dogodilo se da je rok prošao, a konzorcijum je ponudio produženje rokova. Infantino se nadao da će to uspjeti progurati na sastanku vodstva FIFA-e u Cirihu, ali je od tog plana morao odustati zbog protivljenja djela članstva od kojih su neki iz Evrope. Kako Infantinu nije išlo s te strane, s prijedlogom SoftBanka krenuo je prema nekima od najvećih klubova.

Ponudio je najvećima do 100 miliona dolara po turniru, na što su Real i Barcelona rekli da im se to sviđa, a Juventus da mu se to ne sviđa. Predsjednik Juventusa otvoreno je rekao da bi FIFA trebala biti krovno tijelo o dobrom upravljanju, a ne o sklapanju komercijalnih zajedničkih poslova s nepoznatim investitorima. Zanimljivo, Agnelli i Čeferin oko tog su se pitanja sastali u Kijevu dva dana uoči utakmice Reala i Liverpoola u finalu Lige prvaka.