Pet navika u ishrani za zdraviji život

Zdravlje

Većina ljudi misli o hrani u ovom pravcu: “Koliko kilograma treba da smršam?”. Iako je super da dobro izgledate fizički, mnogo zdraviji pristup životu je da dobro izgledate iznutra. Postoje aspekti života koji prevazilaze spoljašnji izgled, a usvajanje zdravih navika u ishrani može da poboljša kvalitet i dužinu života

– Proučavanjem načina ishrane i života određenih populacija širom svijeta, naučnici sada imaju brojne dokaze koji podržavaju teoriju da zdrave navike u ishrani doprinose dužem životnom vijeku – kaže dijetetičar Ašvini Mašru.

Ako vam je želja da poboljšate kvalitet života, pokušajte da usvojite ovih pet navika u ishrani koje vam mogu pomoći da duže živite.

1. Doručkujte
Jedno istraživanje na Univerzitetu Harvard je otkrilo da doručak smanjuje rizik od gojaznosti, srčanog udara i dijabetesa. Jutarnji doručak pomaže u kontroli nivoa insulina i gladi. Zato je lakše jesti balansiranije obroke tokom dana.

2. Pijte 8 čaša vode svakog dana
Od pomoći je da vam voda bude pri ruci tokom cijelog dana tako da možete sve vrijeme da je unosite u malim količinama. Treba da pijete dovoljno vode da biste se zaštitili od žeđi. Po pravilu, ako je vaš urin bistar ili veoma svijetložut, dobro ste hidrirani. Slaba hidratacija može da utiče na vaš fizički i mentalni učinak.

3. Dodajte probiotike
Probiotici su mikroorganizmi koji žive u vašim crijevima. Mogu da poboljšaju varenje i odbranu od loših bakterija, što pomaže jačem imunitetu. Dobar izvor probiotika može da se nađe u jogurtu, kimčiju i kiselom kupusu.

4. Prestanite da jedete kada ste siti
Programirajte svoje tijelo da prestanete da jedete kada više niste gladni. Cilj nije da jedete dok ne budete siti, jer u tom trenutku ste se vjerovatno već prejeli. Manji unos hrane pomaže da živite duže, naročito ako naučite da jedete dok ne budete 80 odsto siti.

5. Jedite sve vrste namirnica
U modi je ishrana koja podrazumijeva eliminisanje određene grupe namirnica. Važno je ostvariti balansiranu mješavinu ugljenih hidrata, proteina i masti kod svakog obroka. Mi dobijamo hranljive materije iz različitih izvora, zato naučite da jedete najbolje iz svake grupe namirnica umjesto da se lišavate važnih hranljivih materija i minerala.

Život je mnogo više od dobrog izgleda! Učinite da se osjećate bolje nego što se može vidjeti golim okom. Poboljšajte kvalitet života tako što ćete imati kompletnu ishranu kako bi vaše tijelo dobijalo sve vitamine i minerale koji su mu neophodni. Vaša mentalna agilnost zavisi od pravilne ishrane. (Bizlife)