Kratki vodič za zaštitu od sunca

Zdravlje

Potreba za kvalitetnom zaštitom od sunca zajednička je svima, uvijek i svuda. Iako je sunčeva svjetlost esencijalna za život, ona u isto vrijeme predstavlja i opasnost, jer se sastoji od ultravioletnih (UV-A/UV-B), infracrvenih (IR-A) i vidljivih svjetlosnih zraka koji diretno oštećuju kožu.

Piše: mr.ph Hana Bejtović

UV-A/UV-B/IR: Najefikasnije mjere zaštite od sunca jesu: izbjegavanje boravka na otvorenom u periodu od 10 do 16 časova, nošenje zaštitne odjeće, naočala i nanošenje na kožu preparata za zaštitu od sunca. Dobar preparat za zaštitu od sunca treba da je prilagođen tipu kože, uzrastu, da štiti od UVA, UVB i IR zračenja, kao i da je dermatološki testiran. Upravo su UV zraci odgovorni za crvenilo i opekotine, fotostarenje kože, pojavu fotosenzitivnosti, alergija na sunce i akni, a mogu dovesti i do promjena na DNK u ćelijama kože, imunosupresije i nastanku karcinoma. Štetni efekti sunčevog zračenja su nepobitno utvrđeni, pa samo jedna jača opekotina od sunca može trajno oštetiti kožu, naročito kod djece.

SPF predstavlja zaštitni faktor od sunca i odnosi se na zaštitu od UV zračenja, pa je poželjno koristiti proizvode sa istaknutom oznakom UVA/UVB za širok spektar zaštite. SPF je oznaka kojom se obilježava koliko možemo produžiti svoj boravak na suncu bez izlaganja kože oštećenjima. Što je zaštitni faktor viši, njegovo je zaštitno djelovanje od UV zraka veće. Na primjer, nanošenjem proizvoda sa zaštitnim faktorom 20, izlaganje suncu je moguće 20 puta duže nego što je to bez ikakve zaštite. Osobe sa osjetljivom kožom trebaju težiti proizvodima sa većim prisustvom neorganskih mikropigmenta i dodatnim umirujućim supstancama (npr. bisabolol, aloja, pantenol), kao i antioksidansima (vitamin E, vitamin C, koenzim Q). Prilikom izbora preparata za zaštitu od sunca potrebno je voditi računa o njihovom sastavu, pa bi osobe sa masnom, osjetljivom i kožom sklonoj alergijama trebale izbjegavati proizvode koji sadrže konzervanse, boje, mirise i emulgatore, a birati proizvode koji sadrže hipoalergijske sastojke.

Konzervansi, parfemi i PEG emulgatori: Konzervansi se pokušavaju izbjeći u svemu, pa i u kozmetici kada je to moguće, a parfemi i PEG emulgatori mogu iziritirati kožu, pogotovo u reakciji sa suncem. Medicinska kozmetika Ladival posebno se preporučuje za zaštitu i njegu dječije kože, kao i osobama sa osjetljivom i kožom sklonom alergijama. Ujedno pruža trostruku zaštitu koži, ne samo od UVA i UVB zraka, nego i od infracrvenih A zraka, za koje je dokazano da uzrokuju gubitak elastina i kolagena, a samim ti i prerano starenje kože. Osim sastojaka koje pružaju zaštitu Ladival u svom sastavu sadrži i sastojke za hidrataciju i njegu kože.

Zato je najbolja prevencija, posebno kod osoba sa osjetljivom kožom, upravo primjena kvalitetnih proizvoda za zaštitu od sunca i preparata za njegu kože nakon sunčanja. Proizvodi za zaštitu od sunca trebalo bi da štite kožu od UV/IR zračenja, da je hidriraju i njeguju, a da pri tom neželjene reakcije u vidu iritacije ili alergija svedu na minimum.

UVB faktor: Sredstvo za sunčanje potrebno je nanositi u dovoljnoj količini, više puta tokom sunčanja, obavezno nakon svakog kupanja, odnosno poslije brisanja peškirom, kada se sloj preparata fizički uklanja sa površine kože. Mjernom metodom za UVB faktor određena je količina od 2mg proizvoda po kvadratnom centimetru kože, što bi značilo da je za čovjeka prosječne težine i visine potrebno oko 40 ml sredstva za zaštitu od sunca i samo tim putem može se obezbjediti deklarisana zaštita od sunca.

Od velike važnosti je da se, pri izlaganju sunčevom zračenju, koriste kvalitetni preparati za zaštitu od sunca kao što je Ladival koji možete pronaći na www.svakodobro.ba