Stručnjaci prognoziraju kraj ere pametnih telefona

Stručnjaci prognoziraju da će jednog dana, mnogo prije nego što bismo i mogli da zamislimo, pametni telefoni nestati na isti način na koji su nestali i pejdžeri i faks mašine

Iako smo najmanje deceniju daleko od tog dana najzvučnija IT imena poput Ilona Maska i najveće tehnološke kompanije na svijetu kao što su Majkrosoft, Fejsbuk i Amazon saglasni su po pitanju izvjesnog kraja ere pametnih telefona.

Naime, ako sagledamo smartfon iz drugog ugla možemo doći do zaključka da je u pitanju uređaj u potpunosti nastao po modelu desktop računara. Pametni telefoni imaju sve elemente desktop računara: monitor, tastaturu i “miša” u vidu ekrana na dodir. Iako, najsavremeniji pametni telefoni posjeduju mnoge nove opcije i aplikacije oni, u suštini, ne predstavljaju ništa revolucionarno.

I mali startapovi i velike svjetske kompanije, svakodnevno na tržište izbacuju mnogo novih proizvoda koji imaju mogućnosti koje i ovi telefoni nude. I pored toga što ostvaruju relativo ograničen tržišni uspjeh, može se očekivati da će uređaja kao što su Amazon Echo, Sony PlayStation VR ili Apple Watch biti sve više.

Majkrosoft, Fejsbuk, Gugl i Medžik Lip zajedno rade na samostalnom uređaju za virtuelnu realnost, koji će moći da projektuje 3D objekte direktno u ljudsko oko. Može se očekivati i da će sve te ekperimentalne naprave početi da se stapaju u nešto što će nam biti poznato, ali može da postane i nešto potpuno drugačije.