Kina zabranila izgradnju zgrada viših od 500 metara

City

Naglašavajući da je ovo poziv da se pokrene „novo doba“ kineske arhitekture, Ministarstvo i Komisija za nacionalni razvoj i reforme u svojoj direktivi traži da zgrade odražavaju kulturu i duh kineskih gradova.

Zabrana izgradnje objekata viših od 500 metara u Pekingu je na snazi još od 2016. godine, kada je zahtijevano i da se prestane sa izgradnjom predimenzioniranih, ekscentričnih i čudnih zgrada, prenosi RTS.

„Nije problem samo visina. Radi se o kineskoj kulturi u urbanom kontekstu, duhu grada i savremenom izgledu. Akademska zajednica je dugo raspravljala o ovom problemu, a sada se to konačno našlo i u zvaničnom vladinom dokumentu“, napominje profesor azijske arhitekture Li Šiđao.

Od deset zgrada koje su više od 500 metara širom svijeta, polovina se nalazi u kontinentalnoj Kini. Među njima je i drugi najviši oblakoder na Zemlji, vijugavi Šangajski toranj visok 632 metra i finansijski centar „Ping An“ u Šendženu, visok 599 metara.

Nova ograničenja ne odnose se samo na aspekt dizajna, već imaju i ekonomsko opravdanje, jer posle određene visine, troškovi izgradnje oblakodera eksponencijalno rastu sa svakim dodatnim spratom. Zbog trenutne nepovoljne ekonomske situacije, kineski gradovi su prepuni nedovršenih tornjeva. Prema zvaničnim podacima oko 70 zgrada u Kini koje će biti više od 200 metara trenutno je „na čekanju“.

Vlada planira i da napravi „crnu listu“ arhitekata koji su plagirali projekte kako bi se obezbijedilo poštovanje zakona i propisa o izgradnji.