Najskuplja boca viskija na svijetu – cijena 1,1 milion dolara

Rijetka flaša škotskog viskija prodata je za više od 1,1 milion dolara u Edinburgu, što je čini najskupljom bocom viskija na svijetu, koja prodata na nekoj aukciji

Flašu viskija Makalan Valerio Adami iz 1926. godine kupio je privatni kolekcionar iz Azije koju je telefonski dao ponudu, rečeno je za CNN iz aukcijske kuće Bonams.  Ovim je oboren prethodni rekord te kuće iz maja kada su prodali još jednu bocu istog alkoholnog pića za nešto malo više od milion dolara u Hongkongu, prenosi Tanjug.

Viski je bio u bačvi šest decenija prije flaširanja 1986. godine. Eksperti ga nazvali Svetim gralom svih viskija zbog njegovog kvaliteta, vrijednosti i berbe.

– Najozbiljniji svjetski kolekcionari viskija strpljivo će čekati mnogo godina da se na tržištu pojavi takva boca – naveo je u saopštenju somelijer za viski u Edinburgu Martin Grin.

Prethodni vlasnik je tu flašu kupio od destilerije Makalan za nepoznatu sumu 1994. godine. Ova boca je dio limitiranog izdanja od 24 faše čije su etikete djelo dvojice pop-artista, Valerija Adamija i Pitera Blejka.

Bonams je objavio da ne znaju koliko još od 12 flaša ovog viskija postoji. Za jednu se vjeruje da je nastradala u zemljotresu u Japanu 2011. godine, a najmanje jedna je otvorena i popijena.