U ovim ulicama ni najbogatiji ne mogu kupiti stan

Lux

Avenija Palmir, Sen Trope

U najekskluzivnijim ulicama na svijetu jednu je stvar vrlo teško kupiti, a to su nekretnine

Na tim se lokacijama mjesecima, pa i godinama ne proda nijedan apartmana, penthaus, kuća ili stan. Razlog nije manjak novca, već u tome što je, koliko god to na prvu nelogično zvučalo, slaba ponuda. Oni koji imaju nekretnine u prestižnim dijelovima grada, ne žele ih se odreći bez posebnog razloga.

„U najskupljim ulicama na svijetu nekretnine se vrlo rijetko prodaju. Neke od tih nekretnina na tržište dođu jednom u generaciji i nikad više“, rekla je za Biznis Insajder Joland Barns, koja je stručnjak za nekretnine, a ovo je deset najskupljih ulica na svijetu, gdje stan teško mogu kupiti čak i najbogatiji.

Ardmor Park, Singapur

Prosječna cijena kvadratnog metra je 24.000 dolara

Jedan od kupaca koji je ovdje uspio kupiti penthаus je suvlasnik Alibaba grupe. Svoju novu rezidenciju platio je 51 miliоn dolara, čime je kvadrat platio 40.000 dolara.

Mliječni put (Молочный переулок), Moskva

Prosječna cijena kvadratnog metra 30.500 dolara

Većina zgrada u ovoj četvrti sagrađene su poslije 2000. godine. Prošle godine je stan od 238 kvadratnih metara na ovoj lokaciji prodato za 9,5 miliona dolara.

Avenija Palmir, Sen Trope, Francuska

Prosječna cijena kvadratnog metra je 39.000 dolara

U ovoj ulici praktično je nemoguće doći do nekretnine. Zadnja je bila u ponudi prije godinu dana, a kad dospiju na tržište kuće s pogledom na more dostignu cijenu i do 70.000 dolara po kvadratu. Jedna od zadnjih nekretnina koja se prodala u ovoj ulici imala je 800 kvadrata i velikim zemljištem, a cijena je bila 42 miliona dolara.

Ke d’Orlean, Pariz, Francuska

Prosječna cijena kvadratnog metra 41.000 dolara

Ke d’Orlean (Quai d’Orléans) nekada je bio dom Brižit Bardo, a danas je jedna od najskupljih ulica u Parizu. To je adresa sa izuzetnim cijenama i jednim od najljepših pogleda na Pariz. Smješteno je na južnoj strani ostrvca Sen Luj (Île Saint-Louis) koji se nalazi nasred Sene u centru Pariza, i zbog toga nosi ime „dok“ (Quai). Fasade zgrada u ovoj klasičnoj ulici su od kamena, a pogled s njih puca direktno na crkvu Notr Dam. Tu je svega oko dvadeset zgrada koje potiču od 17. do 19. vijeka. Prije nekoliko mjeseci trosobni apartman na petom spratu sa prekrasnim pogledom, prodat je za 36.000 dolara po kvadratu.

Vulzli Roud, Sidnej, Australija

Prosječna cijena kvadratnog metra je 44.000 dolara

Nakon nekoliko mirnih godina što se tiče prodaje, povjerenje u tržište se opet vratilo, pa tako i u najekskluzivniju australijsku ulicu Vulzli (Wolseley Road). Na sidnejskom poluostrvu Point Pajper (Point Piper) kvadrati se prodaju po 44.000 dolara, a u posljednjih godinu dana stanovi u ovoj ulici su se prodavali po cijeni između 33 i 40 milijuna dolara.

Šeman, Kep Fera, Francuska

Prosječna cijena kvadratnog metra 67.000 dolara

Ekskluzivno poluostrvo Sen-Žan-Kep-Fera (Saint-Jean-Cap-Ferrat) nekad je bilo omiljeno mjesto belgijske kraljevske porodice. Ovo je područje sada poznato po velikim i prekrasnim vilama u vlasništvu milijardera i tajkuna uključujući i suosnivača Microsofta, Pola Alena, i pokojnog ruskog oligarha Borisa Berezovskog. Šeman je (Chemin du Sémaphore) ulica koja vodi u središte skupog poluostrva. Prošlog avgusta tamo je kuća od 650 kvadrata prodata za 37 miliona dolara.

Avenija Princeze Grejs, Monako

Prosječna cijena kvadratnog metra 100.000 dolara

Prošla je godina za tržište nekretnina u Monaku bila rekordna, a Avenija Princeze Grejs (Avenue Princesse Grace), prepoznatljiva po palmama koje okružuje luku ispred Monte Karla nije bila izuzetak. Tako je trosobni apartman od 200 kvadrata na broju pet u Aveniji princeze Grejs prodat prošle godine za 16 miliona eura, a parkiralište i terasa su bili uključeni u cijenu. Prošle je godine preprodato ukupno 555 nekretnina u Monaku.

Najtsbridž, London, Velika Britanija

Prosječna cijena kvadratnog metra 103.000 dolara

Najtsbridž (Knightsbridge) je najelitnija londonska adresa. To je i ulica i kvart i podzemna željeznica, no kada govorimo o skupim nekretninama, onda mislimo samo na ulicu. Prošlog aprila ovdje je penthaus od 1500 kvadrata prodan za oko 200 miliona eura, što je najskuplja prodaja u posljednjih godinu i po dana.

Gornja Peta avenija, Nju Jork

Prosječna cijena kvadratnog metra 108.000 dolara

Krajem 19. vijeka Gornja Peta avenija je bila zaštitni znak njujorške društvene elite, a to se nije promijenilo ni do danas. Imidž Pete avenije kao ulice njujorških milionera još uvijek opstaje i ona je dom najluksuznijih zgrada Velike jabuke. Zapravo je teško naći skuplju ulicu od Pete avenije u kojoj gotovo nijedna nekretnina nema cijenu nižu od 70 miliona dolara.

Ulica Pik, Hong Kong

Prosječna cijena kvadratnog metra 114.000 dolara

Ulica Pik smještena je na samom vrhu Viktorija Pika u Hong Kongu, najskupljoj ulici na svijetu. Ovog februara je nekretnina na broju 75 prodata za 600 milijuna eura što je najskuplje prodata nekretnina u istoriji Hong Konga. Bila je veličine 11.000 kvadrata.