Lisabon, grad naoružan šarmom i glamurom

City

Lisabon je jedan od najljepših i najautentičnijih glavnih gradova Evrope – grad sa dušom i muzikom fada

Portugalska prestonica sa mediteranskim temperamentom i sa 290 sunčanih dana godišnje, ima prelijepe ulice sa impresivnim građevinama, tipične keramičke pločice – azulejos – i još mnogo toga u ponudi.

Njegova jedinstvena arhitektura čini ga integralnim dijelom portugalske kulture i identiteta.

Grad u kome se osjećate sigurno bilo da lutate njegovim ulicama danju ili noću, gdje je kuhinja prava umjetnost i gdje ćete pronaći hotele i restorane koji odgovaraju svakom ukusu, budžetu i zahtjevu.

Otkrijte Lisabon, grad pun autentičnosti gdje se stari običaji i drevna istorija miješaju sa nezaboravnim zabavama i hi-tech inovacijama.

Lisabon  kao da ne stari, ovo je grad ljubaznosti i neposrednosti na koju ćete naići ukoliko se slučajno negdje izgubite. Iznad svega, Lisabon je poznat po svom gostoprimstvu na način koji je porodičan i veoma srdačan. Samo zbog ultra ljubaznih lokalaca naučićete da se na portugalskom hvala, kaže obrigado.

Inače, Lisabon nosi titulu najkul grada u Evropi, kao i grada koji je treći po ljubaznosti na svijetu.

Možda ćete zavoljeti Lisabon zbog njegovih spomenika, idealnih uslova za bavljenje sportom ili zbog ukusne gastronomije. Jedno je sigurno: sve vrijeme ovog svijeta neće biti dovoljno da uživate u svemu što u ovom gradu možete vidjeti ili raditi.

Ko posjeti Lisabon ne smije da propusti slatkiš pastel de nata (čiji recept poznaje navodno samo troje ljudi na svijetu) sa cimetom, grilovane sardine, azeitão sir, kao i da proba čuvena portugalska vina i voćnu sangriju.

Lisabon je deveti najposjećeniji grad u Evropi nakon Rima, Istanbula, Barselone, Milana, Venecije, Madrida, Firence i Atine.