Hong Kong, Osaka i Singapur najskuplji gradovi na svijetu

City

Prvo mjesto su ove godine, kao i prethodne, dijelila tri grada, ali ovoga puta sva tri u Aziji. Pariz, koji je je prošle godine bio na vrhu liste, pao je na peto mjesto, koje dijeli sa Cirihom. Francusku prestonicu zamijenila je Osaka.

Od 37 evropskih gradova koji su obuhvaćeni istraživanjem 31 grad je pao na listi Ekonomista. U svim gradovima osim u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kijevu i Istanbulu troškovi života su smanjeni.

Ženeva, koja je već dugo među 10 najskupljih gradova na svijetu, pala je sa petog na 10. mjesto, a Kopenhagen sa sedmog na 11. mjesto.

U prvih 10 ostala su samo tri grada u Evropi, u odnosu na sedam koliko ih je bilo pre 10 godina.

Za razliku od evropskih gradova, 15 od 16 američkih gradova su se popeli na listi Ekonomista, zahvaljujući jakoj valuti i stabilnoj domaćoj tražnji koji su uticali na rast cijena.

U prvih 10 najskupljih gradova su Njujork, koji je na četvrtom, i Los Anđeles, na osmom mjestu.

Pored Osake, i glavni grad Japana Tokio popeo se na listi sa 13. na osmo mjesto, usljed jačanja jena.
Jedini grad na Bliskom istoku koji se našao među 10 najskupljih gradova za život je Tel Aviv, na sedmom mjestu.

Najskuplji gradovi:
1. Singapur, Singapur
1. Hong Kong, Kina
1. Osaka, Japan
4. Njujork, SAD
5. Pariz, Francuska
5. Cirih, Švajcarska
7. Tel Aviv, Izrael
8. Los Anđeles, SAD
8. Tokio, Japan
10. Ženeva, Švajcarska

U 133 grada koja su istraživana, život je u prosjeku pojeftinio za oko 4%, navodi se u izvještaju. Na to su najvećim dijelom uticali labavija monetarna politika, nesigurnost zbog američko-kineskog trgovinskog rata i jak američki dolar.

Najveći skok na listi zabilježili su Istanbul, za 24 mjesta i Kijev, za 22 mjesta. Moskva je takođe postala skuplje mjesto za život, pa se sa 102. popela na 86. mjesto.

Evropski gradovi zabilježili su najveće padove na listi Ekonomista. Među njima su Sofija, Rejkjavik, Rim i Dizeldorf. To je uglavnom posljedica slabljenja eura i valuta vezanih za euro u odnosu na dolar.

Lista najjeftinijh gradova ostala je bez većih promjena, ali odražava dva trenda. Prvi je da je najviše gradova na dnu liste u južnoj Aziji, od kojih je tri u Indiji. Drugi trend je velika politička i ekonomska nestabilnost u tim gradovima.

Istraživanje Ekonomista podrazumijeva poređenje više od 400 pojedinačnih cijena za 160 proizvoda i usluga.

Cijena hleba najveća je u Njujorku (8,62 dolara po kilogramu), a najmanja u Damasku (0,61 dolar). Jedno pivo Njujorčani moraju da plate 3,50 dolara, a Parižani 1,86 dolara.

Žene za šišanje moraju da izdvoje oko 200 dolara u Njujorku i Los Anđelesu, 125 dolara u Parizu, a oko 100 dolara u Singapuru i Hong Kongu. Sa druge strane, u Karakasu i Damasku žensko šišanje košta oko sedam dolara.

Cijene muškog odijela su od više od 3.000 dolara u Njujorku do oko 130 dolara u Nju Delhiju.