Arhitektonska čuda koja će biti predstavljena 2018.

Nove tehnologije i napretak u svim segmentima života omogućili su arhitektama da realizuju sve što zamisle

Moderne građevine su sve interesantnije i zadivljuće, a širom svijeta prave se neverovatna dela iz mašte. Ovo se neke od najimpozantnijih arhitektonskih kreacija, koje će biti predstavljene tokom ove godine, prema izboru sajta Dornob.

Morpheus Hotel — Makau, Kina

Često nazivan kao prvi svjetski visinski egzoskelet slobodne forme, Morpheus Hotel predstavlja djelo internacionalno poznatog kazina City of Dreams Wonderland, smještenog u Makau. Smatran za moderno arhitektonsko čudo, ovaj hotel je dizajniran 2016. godine i nastao je u viziji slavnog arhitekte Zahe Hadid, koja je nažalost, preminula iste godine.

Grand Egyptian Museum — Giza, Egipat

Kompanija Heneghan Peng Architects susrela se sa velikim izazovima prilikom dizajniranja i konstruisanja Grand Egyptian Museum zdanja u Gazi. Proglašen je za najveći arheološki muzej na svijetu i kreiran na velikom platou u blizini Velike Piramide, koja je jedno od sedam čuda starog svijeta.

ARC Elektrana u Kopenhagenu

Novi poduhvat danskog čuda od djeteta, Bjarka Ingelsa, izveden je na četrdeset tri godine staroj ARC Elektrani u Kopenhagenu. Dostižući vrh inspiracione briljantnosti, ova visokotehnološka struktura na umjetnički način uklapa radikalan dizajn sa ekološki odgovornom arhitekturom. Kreirana od aluminijuma, ova elektrana je projektovana kako bi sagorjevala 400.000 tona smeća svake godine i proizvela dovoljno enegije za 60.000 lokalnih domaćinstava.

Nanjing Green Towers — Nanjing, Kina

U regionu poznatom po najvišim emisijama ugljendioksida na planeti, Nanjing Green Towers oblakoderi ne mogu dobiti bolju i topliju dobrodošlicu. Ova vertikalna šuma predstavlja kreaciju arhitekte Stefana Boerija, koji je postao svjetski poznat nakon kreiranja svojih vertikalnih šuma u Milanu, prije tačno četiri godine. Ovo drugo italijansko čudo posjeduje neverovatnu cifru od 1.100 stabala i 2.500 različitih cvjetajućih biljaka, od kojih sve služe kao raznobojni sunđeri za prečišćavanje vazduha u ovoj zagađenoj urbanoj sredini.

The National Memorial for Peace and Justice – Montgomeri, Alabama

Uprkos posljednjih nekoliko vijekova, koji ovo mjesto vezuju za nemile i veoma nasilne događaje, debata oko konfederacijskog statusa i pitanja monumentalnih zdanja, Equal Justice Initiative i bostonska arhitektonska kompanija MASS Design Group stoički su nastavili ka izgradnji svog prototipnog National Memorial for Peace and Justice objekta u ovoj južnoj američkoj državi. Komemorativni projekat predstavlja jedinu nacionalnu, memorijalnu zadužbinu posvećenu žrtvama linča.