Amsterdamski drveni toranj je najbolja stambena zgrada na svijetu

Djelo holandskog arhitekta Toma Frantzena, zgrada u Amsterdamu naziva PATCH22, dobila je prestižnu nagradu za najbolju stambenu zgradu na svijetu.

Nagradu je dodijelio britanski WAN jedan od najznačajnijih svjetskih portala koji prezentuje arhitekturu. Tokom cijele prošle godine dodjeljivao je nagrade u ukupno 22 kategorije, a posljednju u nizu odnijela je drvena zgrada PATCH22. Visoka je 30 metara, sastoji se od 5 porodičnih enterijera i 26 različitih apartmana s pomoćnim poslovnim prostorima.

Eminentna arhitektonska imena koja su činila žiri odlučivala su između šest fantastičnih primjera gradnje koja vam donosimo u nastavku:

1. PATCH22, Amsterdam, Holandija, Arhitekta: Tom Frantzen

patch22-amsterdam

Djelomično šuplji podovi i fizički odvojivi gornji sprat samo su neki od inovativnih poteza, ali svakako najneobičnija karakteristika je upotreba drveta kao glavnog strukturnog materijala. Frantzen je drvo odlučio ostaviti vidljivim i zbog vizuelnog efekta koji se njime postiže, tako da ovom stambenom zgradom u potpunosti vladaju drvene plohe, kako u eksterijeru, tako i u samim apartmanima.U Patch22 održivost se postiže kroz energetsku efikasnost, korištenje obnovljivih materijala i veliku fleksibilnost u mogućnostima izgleda tlocrta.

2. The Cube, Beirut, Libanon, Arhitekti: Orange

the-cube

Toranj visok 56,6 metara nalazi se u istočnom dijelu Beiruta. Koncept koji je tim iz Orange arhitekata osmislio bio je vrlo jednostavan, ali efikasan. Željeli su poštovati lokalne arhitektonske i građevinske propise, ali u potpunosti iskoristiti potencijal lokacije na kojoj je toranj građen. Rezultat je stambeni prostor koji broji ukupno 21 luksuzan apartman u rasponu veličina od 117 do 234 m², i to s atraktivnim pogledom na Sredozemno more.

3. Hasu Haus, Bangkok, Tajland, Arhitekti: Somdoon

hasu-haus-bangkok
Somdoon arhitekti na principu tradicionalnih tajlandskih principa izgradnje osmislili su modernu građevinu u suživotu sa prirodom. Lokalni prirodni vodeni putevi integrisani su u gradnju, a dvije zgrade u obliku slova L skrivaju dvorište koje nalikuje pravoj prirodnoj oazi.

4. Studios 18, Rajasthan, Indija, Arhitekti: Sanjay Puri

studios18
Apartmani Studios 18 smješteni su u pustinjama Rajasthana, a cijelo naselje karakteriše održivi dizajn te orijentacija svih apartmana prema sjeveru, sjeveroistoku i sjeverozapadu, s obzirom na to da u ovom području temperature ljeti rijetko padaju ispod 35°C.

5. Ruskin Square, Croydon, London, UK, Arhitekti: Allford Hall Monaghan Morris

ruskin-square
Fasada naglašava vertikalnost tornja, a opeka i otvorene metalne ograde dodatno naglašavaju dubinu. Zasad ima 163 apartmana, ali to je tek prva od četiri stambene faze zgrade.

6. 35XV, New York, SAD, Arhitekti: FXFOWLE

35xv
35XV broji 25 spratova luksuznih stambenih jedinica, a u podnožju su smještene srednjoškolske učionice. Iz okoline je izdvajaju izražajna fasada i neobičan oblik gradnje.