Fabrika u kojoj će roboti proizvoditi druge robote

Industrija

Švajcarska kompanija koja se bavi proizvodnjom robota, ABB, najavila je da ulaže 150 miliona dolara za izgradnju napredne robotske fabrike u Šangaju – koja će koristiti robote za proizvodnju drugih robota

Kompanija će se oslanjati na svoje YuMi robotske ruke, poznate po tome što je jedna od njih bila korišćena kao dirigent orkestra, manjeg sastava. Takođe planira da široko iskoristi svoj SafeMove2 softver u objektu, za koji piše da će svojim YuMi modelima i drugim automatizovanim mašinama omogućiti da sigurno rade u neposrednoj blizini sa ljudima. ABB kaže da je cilj da fabrika u Šangaju postane najnaprednija robotska fabrika na svijetu. Čak će imati i istraživački i razvojni centar za ubrzanje rada firme u oblasti vještačke inteligencije.

Pored toga, fabrika će proširiti vrste i varijante robota koje može da proizvodi za kineske kompanije, uključujući proizvođače automobila i elektronike. Kina je drugo najveće tržište ABB-a nakon SAD-a, a nova fabrika bi mogla znatno da proširi svoje prisustvo na tržištu. Kompanija očekuje otvaranje objekta veličine 75.000 kvadratnih metara do kraja 2020. godine.