Njemačka otvara vrata za radnike sa Balkana

Svijet

Njemačka vlada usvojila je zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage koji bi od 2020. trebalo da omogući zapošljavanje radnika i iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, piše HINA

Njemačkoj su potrebni stručni radnici, potrebni su joj radnici iz inostranstva, rekao je nakon sednice kabineta ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

Ministri ekonomije i rada, Petar Altmeier i Hubertus Heil su pohvalili novi zakon, ocjenjujući da će on omogućiti pravedne šanse i jasna pravila u politici useljavanja kvalifikovane radne snage.

Altmeier je rekao kako se radi o istorijskom trenutku u kojem je Njemačka promijenila način razmišljanja kada je u pitanju useljavanje.

Ministar rada je primijetio da demografske promjene i digitalizacija stavljaju njemačku ekonomiju pred veliki izazov, te da joj već sada nedostaje oko 1,2 miliona stručnih radnika. On je naglasio da su uslovi za useljavanje i dalje visoki, pa će tako uz stručnu dokvalifikaciju, presudno biti i poznavanje njemačkog jezika.

Jedna od najvažnijih novina za buduće useljenike je ukidanje pravila po kojem strani radnik može biti zaposlen jedino ako poslodavac dokaže da za popunjavanje tog radnog mjesta nije pronašao adekvatnog radnika iz Njemačke ili EU.

Prema novom zakonu, gradovi i opštine imaju pravo u budućnosti da reaguju na kretanja na tržištu rada i shodno potrebama mijenjaju kriterijume za zapošljavanje radnika koji ne dolaze iz EU.

Sukob između stranaka vladajuće socijaldemokratsko-demohrišćanske koalicije najviše se vodio o pitanju tretmana osoba kojima je odbijen zahtjev za azil, ali se zbog nemogućnosti protjerivanja već godinama nalaze u Njemačkoj gdje su delimično uključeni na tržište rada.

Ovim osobama, među kojima je i mnogo stanovnika zapadnog Balkana, će se uz određene uslove, poput poznavanja njemačkog jezika i dobre integracije na tržište rada, omogućiti trajno zapošljavanje na temelju novog zakona o useljavanju stručnjaka. (Agencije)