Potpisani ugovori sa „Batagonom“ o prodaji potraživanja RS u FG „Birač“

Predstavnici institucija i javnih preduzeća RS potpisali su u petak sa „Batagonom“ ugovore o prodaji ukupno 43 miliona KM potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, a švajcarska kompanija ima mjesec dana da uplati Srpskoj taj iznos, potvrdili su povjerioci za portal CAPITAL.

“Batagon” je po nominalnoj cijeni kupio sva potraživanja koja u FG „Birač“ imaju Ministarstvo finansija, Poreska uprava RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, te “Elektro-Bijeljina”, a koja ukupno iznose 43 miliona KM.

Potraživanja Ministarstva finansija RS od FG „Birač“ iznose 11 miliona KM, Poreske uprave RS 12,7 miliona KM, Fonda PIO oko četiri miliona, a preostali izos potražuju Fond zdravstvenog osiguranja RS i “Elektro – Bijeljina”.

„Fond PIO je u petak potpisao ugovor o prodaji potraživanja. „Batagon“ ima rok od 30 dana da uplati novac, a ako to ne učini ugovor postaje ništavan“, potvrdio je direktor Fonda PIO RS Mladen Milić.

„Batagon“ će u narednom periodu preuzeti mjesto Republike Srpske u Skupštini i Odboru povjerilaca FG „Birač“ i kao najveći povjerilac imati najviše glasova u upravljanju ne samo fabrikom, već i njenim kćerkama firmama, poput najvažnije i najprofitabilnije “Alumine” Zvornik.

„Batagon“ se krajem prošle godine pojavio u Republici Srpskoj kada je kupio hotel „Bistrica“ na Jahorini, o čemu smo ranije pisali.

Pored toga, „Batagon“ je krajem februara postao i vlasnik više od 22 odsto bijeljinske Pavlović International Banke, o čemu je smo pisali u tekstu „Batagon“ preuzeo 22 odsto Pavlović banke.