Stao motor najveće privrede Evrope

Svijet

Vodeći ekonomisti smatraju da je došao kraj velikog ekonomskog buma u Njemačkoj. Ekonomski Instituti značajno smanjuju prognoze rasta za ovu godinu, a industrija već bilježi manje narudžbina.

Vodeći ekonomski instituti u Njemačkoj proglasili su kraj višegodišnjeg ekonomskog rasta u Njemačkoj.

Za tekuću 2019. godinu prognozirali su rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od samo 0,8 odsto – prije samo nekoliko mjseci očekivali su 1,9 procenata.

“Uzlet njemačke ekonomije je završen“, kaže zamjenik predsjednika Instituta za ekonomska istraživanja Hale (IVH), Oliver Holtemeler predstavljajući zajedničku analizu nekoliko vodećih instituta koja je objavljena u četvrtak (4.4).

“Ipak, smatramo da je opasnost od izražene recesije za sada niska.“ Za 2020. godinu stručnjaci i dalje predviđaju rast od 1,8 odsto. Analizu su inače uradili instituti u Esenu, Berlinu, Minhenu, Kilu i Haleu.

Spoljne i unutrašnje prijetnje

Ukoliko dođe do neregulisanog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, odnosno tzv. “tvrdog“ Bregzita, ekonomski rast u Njemačkoj vjerovatno će biti “znatno niži“ nego što se ranije procjenjivalo, kako u ovoj, tako i u narednoj godini, smatraju ekonomisti.

Oni takođe uočavaju rizike i u nerješenom trgovinskom sporu između dvije najveće svjetske ekonomije, SAD i Kine. Na nacionalnom, njemačkom nivou, privredu usporavaju: nestašica kvalifikovanih radnika, problemi s isporukama roba i poteškoće u automobilskoj industriji.

Uprkos rastućoj zabrinutosti, ministar ekonomije Peter Altmajer očekuje da će se ekonomska situacija uskoro popraviti.

“Usporavanje makroekonomskih kretanja koje je zabilježeno u drugoj polovini 2018. postepeno će se prevazići, kasnije tokom ove godine“, rekao je Altmajer nakon objavljivanja zajedničke dijagnoze stručnjaka.

“Ekonomija će ove godine ponovo oživjeti, ali bez visoke dinamike koju smo imali posljednjih godina“, rekao je taj političar Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Rizici zbog ekonomske politike

“Njemačka ekonomska politika takođe stvara rizike, na primjer, opterećujući dugoročnu stabilnost zakonskog penzijskog osiguranja značajnim beneficijama, koje neće moći da se finansiraju prihodima od doprinosa“, kritikuju instituti.

“To ukazuje na povećanje poreza koje će Njemačku učiniti manje atraktivnom za investicije“.

Politika bi zato, savjetuju ekonomisti, trebalo da više da se usmjeri na poboljšanje uslova za investitore.

Očekuje se doduše nastavak rasta zaposlenosti, ali usporenijim tempom.

Broj zaposlenih će se do 2020. godine povećati na 45,5 miliona, što bi bilo oko 700.000 više nego u 2018. U istom periodu, očekuje se smanjenje broja nezaposlenih na 2,1 milion.

Uprkos slabijem rastu ekonomije, stručnjaci očekuju i nastavak snažnog suficita državne kase. U tekućoj godini, plus bi trebalo da bude 41,8 milijardi evra, a 2020. nešto manji – 35,6 milijardi evra.

Ovakva zajednička dijagnoza stručnjaka obično služi saveznoj njemačkoj vladi kao osnova za sopstvene prognoze, a to zatim čini i osnovu za procjenu poreza.

Vlada je skoro prepolovila svoju procjenu za ovu godinu na 1,0 odsto, a u narednoj godini očekuje rast od 1,6 procenata.

Veliki pad narudžbi u industriji

Istovremeno, Savezno ministarstvo privrede saopštilo da je njemačka industrija u februaru imala neočekivano najveći pad u periodu nešto dužem od posljednje dvije godine.

Narudžbine unutar Njemačke u februaru su pale za 1,6 odsto, dok su inostrane pale čak za šest procenata. Posebno su se smanjile narudžbine iz zemalja van evrozone – za 7,9 odsto.

Ministarstvo je saopštilo da se slabijom potražnjom treba računati i u narednim mjesecima, zbog loše globalne ekonomije, trgovinskih sukoba i Bregzita.

Ekonomisti su se iznenadili

Ispostavilo se da je ova silazna putanja njemačke ekonomije iznenadila stručnjake.

“Podaci su gorko razočaranje“, rekao je Andreas Šojerle iz DekaBanke.

“Još jednom je globalna ekonomija njemačku industriju bacila na koljena. Globalni ekonomski preokret je ekstreman i uglavnom ga pokreće azijski region.“

Jens-Oliver Niklaš iz berlinskog i brandenburškog udruženja LBBV ocjenjuje da je to težak udarac:

“Industrijska konjuktura je gotovo u slobodnom padu“. Za dobar dio toga vjerovatno je kriva velika neizvesnost zbog Bregzita.

Neki stručnjaci polažu nade u Kinu – jer, ona je smanjila PDV i najavila milijarde investicija u infrastrukturu.

“Sve zavisi od toga koliko će potrajati dok te podsticajne mjere kineske vlade budu imale pozitivan učinak na Evropu“, ocjenjuje glavni ekonomista VP banke Tomas Gicel. Kina je najvažniji trgovinski partner Njemačke.