Kinezi prave rimejk kultnog partizanskog filma

Film

U Pekingu je potpisan Ugovor o rimejku filma „Most“ (1969.) Hajrudina Šibe Krvavca između kineske filmske kompanije Huahua Media, „Dandalion Production Inc“ iz Los Anđelesa i Filmskog centra Sarajevo, kao vlasnika tog filma.

Huahua Media, Filmski centar Sarajevo i Dandelion Productions Inc. potpisali su Sporazum o rimejku klasika ratnog filma „Most“ u kojem će, uz korišćenje najsavremenijih tehničkih mogućnosti sedme umjetnosti, pokušati da stvore novi veliki herojski filmski ep dostojan orginala.

Razgovarano je i mogućnosti rimejka filma „Valter brani Sarajevo“ u saradnji sa partnerom iz Hrvatske „Jadran Filmom“, koji je već, zajedno sa Filmskim centrom Sarajevo, u ovom velikom filmskom projektu, saopšteno je iz Filmskog centra Sarajevo.

Kao film poznat širom Kine iz 70-ih godina prošlog vijeka, „Most“, ali i drugi filmovi Hajrudina Krvavca, naslonjeni su na veličanstvene priče, bogate likove i romantične revolucionarne osjećaje, te su zbog toga trajna djela u sjećanju generacija. Imaju vječni šarm i ostali su popularni do danas, kako na prostoru bivše Jugoslavije, tako i u Kini.

Taj projekat rimejka nije samo počast klasicima, nego će označiti i dalji razvoj kulturne razmjene između Kine, BiH i Srbije. Predsjednik Upravnog odbora Huahua Media Kefei Wang, rekao je da ova saradnja odražava kinesku misiju, nosi značaj jačanja kulturne razmjene kroz inicijativu Belt and Road, ali da će Huahua Media, prateći razvoj filmske tehnologije, u potpunosti poštovati ovaj filmski klasik, kako bi se uradila nova verzija koja bi ovome filmu donijela novi život i oživjela emocije koje ljudi iz Kine, BiH i Srbije imaju prema ovome filmu.

Srpski filmski producent i reditelj, predstavnik Dandelion Productions Inc, Predrag Gaga Antonijević, izjavio je kako „Most“, zbog svoje uzbudljive priče i karakterizacije likova, nadilazi kulturne i jezičke barijere, te je zbog toga jedan od najgledanijih filmova nekadašnje Jugoslavije svih vremena.

Predstavnci Huahua Media dolaze u narednih mesec dana u Sarajevo i Beograd radi obilaska lokacija, kastinga i daljih priprema za ovaj veliki filmski projekat.  Huahua Media trenutno je jedan od vodećih filmskih investitora i distributera filmova u Kini. Projekte rade, pored domaćih filmova, i sa velikim američkim holivudskim kompanijama poput Paramounta i Warner Brossa, dok su njihovi projekti globalni filmski hitovi poput „Transformer: The Last Knight“, „Ghost in the Shell“, „Allied“, „Star Trek Beyond“, „Jack Reacher: Never go back“, „Mission Impossible 6“, kao i „Godzilla, King of Moster“, koji krajem maja ima svoju svjetsku premijeru.