Dogovorena gasifikacija Rafinerije nafte u Brodu

BiH

U subotu u Slavonskom Brodu će predstavnici Rafinerije nafte Brod (RNB), Crodux plina, Zarubežnjefta i Plinacroa potpisati tri ugovora kojima bi konačno trebao biti riješen problem gasifikacaije rafinerije u Brodu.

Potpisivanjem ovih sporazuma konačno se stvaraju pravni preduslovi za rješavanje pitanja gasifikacije Rafinerije i prelaska na novi čišći energent koji će eliminisati zagađenje prouzročeno radom rafinerije koja sada kao pogonsko gorivo koristi mazut, piše tportal.

Gasifikacija rafinerije će uveliko smanjiti onečišćenje vazduha s obe strane Save izazvano radom Rafinerije, te omogućiti modernizaciju na nivo visokih ekoloških standarda čime će postati konkurentna na tržištu i svesti uticaj na okolinu na prihvatljiv nivo, izvijestio je tportal.

Zbog zagađenja vazduha iz Rafinerije nafte u Brodu stanovnici Slavonskog Broda su često protestovali budući da je u pojedinim trenucima nivo zagađenja zraka bio i 40 puta veći od dopuštene..

Problem zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu od rafinerije koja se nalazi tek preko rijeke Save, ali u Republici Srpskoj, na najviši nivo podigla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prilikom susreta s predsjednikom Vladimirom Putinom pošto je ruska državna kompanija vlasnik rafinerije u Brodu.

Od tada se problem počeo rješavati nakon što je Putin obećao modernizaciju rafinerije i njen skori prelazak na gasni pogon. Ali i u tu je zapinjalo jer se zainteresirane strane, pošto je mnogo ekonomskih i političkih interesa u igri, nisu mogle dogovoriti oko načina na koji bi problem trebao biti riješen.

Rješavanje problema zapinjalo je u različitim vizijama kako bi se projekt trebao provesti posebno u odnosima između Croduxa, preduzeća u vlasništvu Ivana Čermaka i Zarubežnjefta, ruske firme koja je vlasnik rafinerije u Brodu. No, izgleda da su ti problemi riješeni.

Snabdijevanje prirodnim gasom Rafinerija nafte Brod od snabdjevača Crodux plin obaviće se direktnim priključenjem na gasni transportni sistem Hrvatske prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica – Brod u direktni gasovod, koji će biti korišten isključivo za snabdijevanje prirodnim gasom Rafinerije.