Evropski supermarketi prestaju sa prodajom govedine zbog Amazonske prašume

Svijet

Grupa evropskih lanaca supermarketa najavila je da će prestati prodavati proizvode od govedine iz Brazila zbog povezanosti intenzivnog stočarstva s krčenjem Amazonske prašume.

Holandski ogranak njemačkog lanca supermarketa “Lidl” najavio je tako u srijedu da od sljedeće godine više uopšte neće prodavati govedinu porijeklom iz Južne Amerike, dok drugi lanci planiraju iz ponude povući određene proizvode od usitnjene govedine ili goveđeg mesa.

Mnogi sporni proizvodi povezani su s brazilskim JBS SA-om, najvećim proizvođačem mesa na svijetu.

Najveći lanac supermarketa u Holandiji Albert Heijn, podružnica nizozemskog maloprodajnog diva Ahold Delhaizea, više neće nabavljati govedinu u Brazilu. Glasnogovornica tvrtke rekla je da trenutno prodaju vrlo male količine govedine brazilskog porijekla.

Auchan France takođe će sa svojih polica ukloniti proizvode od govedine povezane s JBS-om. Belgijski ogranak francuskog Carrefoura Belgium i Delhaize više neće prodavati proteinske štapiće od govedine Beef Jerky proizvođača Jack Link’sa.

JBS i Jack Link’s imaju zajedničku tvrtku koja proizvodi prutiće od sušene govedine. Jack Link’s nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

J Sainsbury Plc’s, podružnica britanskog Sainsburyja, prestaće nabavljati junetinu iz Brazila, napominjući da već sada 90 posto govedine u nabavlja u Britaniji i Irskoj.

Bojkot je odgovor na istraživanje brazilske publikacije Reporter Brasil u kojoj se navodi da je JBS indirektno kupovao krave iz ilegalno iskrčenih dijelova prašume, u šemi poznatoj kao “pranje stoke”.

Pojam se odnosi na prodaju stoke uzgojene na nezakonito iskrčenom zemljištu farmama koje ih potom preprodaju klaonicama kako bi se prikrilo njeno pravo porijeklo.

Iz JBS-a su Reutersu saopštili da ne toleriraju ilegalnu sječu šume i da su blokirali više od 14.000 dobavljača zbog nepoštovanja politike njihove kompanije.

Naglasili su i da je praćenje indirektnih dobavljača u lancu, koji prethode krajnjem prodavaču stoke klaonici, izazov za cijeli sektor, dodavši da će do 2025. godine uvesti sistem efikasne kontrole.

Brazilski proizvođač mesa kazao je da se u istraživanju Reporter Brasila spominje samo pet od 77.000 direktnih dobavljača JBS-a, koji su, kako tvrdi, u trenutku kupovine poštovali njegove smjernice.

Krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji, najvećoj tropskoj prašumi na svijetu, intenzivirano je otkako je desničarski predsjednik Žair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. i ukinuo mjere zaštite okoline, rekavši da planira pojačati poljoprivredu i rudarstvo kako bi se izvukli iz siromaštva.

Krčenje šuma dosegnulo je ove godine najviši nivo u 15 godina, a većina iskrčenih područja koristi se upravo za uzgoj stoke.