Njemačka prodala manje od polovine 30-godišnjih obveznica

Svijet

Njemačka u srijedu nije uspjela da proda više od polovine obveznica koje je ponudila na finansijskom tržištu s kamatom od nula posto i rokom dospijeća od 30 godina.

Berlin je prodao manje od polovine obveznica, u iznosu od 824 miliona eura. Ovo je bio prvi put da Njemačka nudi obveznice bez kamate na tako dug period.

No, obveznice prodate u srijedu na aukciji su postigle negativnu prosječnu kamatu od 0,11 posto, prenose agencije. To znaći da investitori koji su ih kupili ne samo da neće ništa zaraditi već će praktično platiti njemačkoj vladi da im 30 godina čuva novac, osim ako u međuvremenu ne prodaju ove obveznice na slobodom tržištu nekome drugom po još većoj cijeni.

Iako je postignuta odlična kamata po vlasti u Berlinu, mnogi smatraju da je aukcija propala jer je prodato manje od polovine obveznica.

Zaduživanje po negativnoj stopi sve je učestalija pojava na svjetskom tržištu. U izazovnim tržišnim uslovima, investitori bježe od riskantnih ulaganja u sigurnije luke poput zlata ili državnih obveznica.

Kako raste potražnja za obveznicama, raste i njihova cijena. Istovremeno se snižava kamata koja često ide i ispod nule, ocjenjuje Biznis Info.