Platni sistem u realnom vremenu aktivirale 54 zemlje

Svijet

Broj platnih sistema u realnom vremenu širom svijeta porastao je za 35 posto u protekloj godini i gotovo četverostruko od 2014. godine, prema novom istraživanju koje je objavio FIS , globalni lider u tehnologiji finansijskih usluga.

U svom šestom godišnjem izvještaju “Flavors of Fast” FIS je identificirao 54 zemlje s aktivnim programima plaćanja u realnom vremenu, u odnosu na 40 u 2018. godini i gotovo četiri puta više nego što je zbilježio u inauguralnoj studiji za 2014. godinu.

Vodeći doprinos ovom povećanju dali su novi programi pokrenuti u Aziji i širenje evropske sheme instant kreditnih transfera SEPA (SCT Inst).

Izvještaj je ocjenjivao programe plaćanja u realnom vremenu širom svijeta na skali od 1-5 (5 je najviše), kao dio svog “Faster Payments Innovation Index”. Programi su ocijenjeni po inovativnim značajkama, dostupnosti sredstava i primjeni na tržištu. Indija je jedino dobila 5+ ocjenu i dalje je globalni lider u korištenju plaćanja u realnom vremenu.

U prošloj godini zemlja je zabilježila desetostruko povećanje vrijednosti i osmostruko povećanje količine transakcija putem svoje Nacionalne službe za neposredna plaćanja (IMPS).

Šest zemalja (Australija, Danska, Poljska, Rumunija, Singapur i Švedska) dobilo je ocjenu 4+ za svoje platne sisteme u realnom vremenu. SAD i Velika Britanija bile su među 31 drugom državom ili regijom s ocjenom 4 za njihove brže sheme plaćanja.

“Potrošači i preduzeća širom svijeta traže brže plaćanje. Sve više zemalja i finansijskih institucija odgovara na zahtjeve i poduzima mjere”, rekao je Raja Gopalakrishnan iz odjela za međunarodno bankarstvo i plaćanja u FIS-u.

“Iako je to dobra vijest za tržište, tek smo na početku ove revolucije i potrebno je mnogo više ulaganja kako bi se globalni prijelaz na plaćanja u realnom vremenu izvršio.”

Istraživanje FIS-a pokazalo je da su rastuća upotreba usluga temeljenih na chatu, maloprodajnih aplikacija, trenutnih zajmova i otvorenih API-ja, kao i prelazak na globalni standard plaćanja ISO 20022 ključni činioci koji pokreću povećano usvajanje plaćanja u realnom vremenu u svijetu.