Evropa vuče gas za sebe, manje za tržišta u razvoju

Svijet

Evropska unija je u junu prvi put uvezla više tečnog prirodnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država nego gasa putem gasovoda iz Rusije.

Velika potreba za prirodnim gasom dovela je do toliko visokih cijena da zemlje u razvoju više ne mogu da priušte tu “vitalnu robu”, piše ZeroHedge.

Uvoz tečnog prirodnog gasa u Evropsku uniju porastao je za 49 odsto od početka godine. Sa druge strane Pakistan bilježi pad uvoza za 15 odsto i suočava se sa nestankom struje.

Promjena bez presedana uslijedila je u trenutku kada je EU, u strahu da će Rusija da “zavrne slavinu”, krenula da puni skladišta uoči sljedeće sezone grijanja. Međutim, ovo je podiglo cijene prirodnog tečnog gasa, čineći ga nepristupačnim za zemlje u razvoju.

“Zbog rata u Ukrajini, svaki molekul koji je bio dostupan u našem regionu kupila je Evropa, jer pokušavaju da smanje svoju zavisnost od Rusije”, rekao je ranije ovog mjeseca pakistanski ministar za naftu Musadik Malik.

Pakistan se suočava sa nestancima struje zbog nedovoljnih zaliha tečnog prirodnog gasa koji su toj zemlji potrebni da bi elektrane mogle da rade. Razlog za nedovoljne zalihe je taj što Evropa može da plati više, pa trgovci robu šalju tamo, čak i onu koja je prvobitno bila namijenjena Paksitanu i drugim azijskim zemljama.

Dok je evropski uvoz tečnog prirodnog gasa porastao za 49 odsto od početka godine do sredine juna, Pakistan u istom periodu bilježi pad uvoza za 15 odsto.

Uvoz u Indiju pao je 16 odsto, dok je uvoz tečnog prirodnog gasa u Kinu opao za više od petine, prema podacima na koje se poziva Wall Street Journal.

“Evropska gasna kriza ‘isušuje’ tečni prirodni gas širom svijeta”, rekla je Valeri Čou, iz konsultantske kompanije Wood Mackenzie.

Ipak, Rojters je krajem juna izvijestio da je potražnja za tečnim prirodnim gasom iz Azije u porastu, a jedan analitičar predviđa i pad uvoza u Evropsku uniju u drugoj polovini godine.

“Očekujemo da će uvoz (tečnog prirodnog gasa) u EU, Tursku i Veliku Britaniju u drugoj polovini 2022. godine biti manji od onoga što smo vidjeli u prvih šest mjeseci, sa padom od oko 16 odsto ili 10 miliona tona”, rekao je Tamir Druz, direktor u kompaniji Capra Energy.