Najnoviji Urwerk časovnik prikazuje vrijeme na Zemlji i u Svemiru

Satovi

Urwerk je odavno poznat po jedinstvenom načinu prikazivanja vremena sa satovima koji poput svemirskih brodova krase naše zglobove i prikazuju vrijeme putem rotirajućih kockica ili diskova.

Čak je i Sci-Fi akcioni heroj Robert Dauni Jr. pravi ljubitelj ovog brenda. Njihov najnoviji sat, koji je dostupan od danas, pakuje sve po čemu je ova marka poznata u mnogo tanji, nosiviji sat, UR-100. Dugogodišnji fanovi brenda takođe mogu prepoznati donekle slične dizajnerske kodove na ovom novitetu, inspirisane najranijim satovima kompanije poput UR-101.

Sat koristi prepoznatljivu Urwerk indikaciju sati i minuta u orbiti, ali ovaj put mjeri samo 41 mm x 49,7 mm i 14 mm debljine. Ručni sat UR-110RG koji je nosio Dauni Jr. u Ironmanu, a debljine je tek 14 mm, imao je prečnik kućišta od 47 mm u poređenju sa ovim novitetom. Prethodno veliko izdanje Urverka, UR-111C, bilo je samo milimetar veće u širini i debljini, ali je i dalje bilo glomaznije od modela o kom danas govorimo.

Novi model je takođe lak na džepovima i košta 49.000 dolara, što je znatno pristupačnije od UR-111C, ograničeno izdanje od 50 komada, sa cijenom od 135.000 dolara. Ipak, to nije naškodilo Urwerk radikalnoj mehanici prikaza vremena. Ono što se razlikuje na ovom modelu jeste činjenica da umjesto korišćenja crvene strelice u formi pokazivača minuta na satelitima za prikaz vremena, nova UR-100 minutna strela prolazi ispod i između brojčanika, pojavljujući se ponovo kako bi nam prikazala intrigantne nove astronomske indikacije – putovanje koje smo prešli na Zemlji i putovanje koje je prešla Zemlja.

“Navodimo kazaljku da ponovo radi, ali joj mijenjamo posao”, rekao je Martin Fraj, suosnivač i glavni dizajner brenda. „To je fascinantna stvar vezana za vrijeme. Ono ima mnogo kvaliteta. Ali jedan kvalitet za koji znamo da je isti kao i vrijeme, u stvari je prostor. Kada pogledate stranu sata, videćete da se kazaljka ponovo pojavljuje kako bi označila udaljenost koju smo prešli oko ose naše planete za samo 20 minuta. “

Ta oznaka, postavljena na poziciji 10 sati, pokazuje udaljenost u kilometrima koji se prelaze zemljom dok se okreće na svojoj osi na ekvatoru za 20 minuta, prelazeći udaljenost od 555 km ili 345 milja. U dva sata druga kazaljka pokazuje udaljenost koju je Zemlja prešla u orbiti oko sunca – 35,740 km ili 22,208 milja svakih 20 minuta. To je časovnik sa filozofskim funkcijama, koji podsjeća svog korisnika da vrijeme u svemiru nije uvijek ono kako ga doživljavamo ovde na zemlji.

Ali bilo je potrebno dosta vremena da se napravi UR-100 – sat je u razvoju već dvije godine. A njegov novodobni dizajn zapravo crpi inspiraciju iz klatna iz 19. vijeka. „Moj partner Feliks [Baumgartner], časovnik, dobio je sat od svog oca, koji je restaurator antičkih modela“, rekao je Fraj. „Priča je da je njegov otac ovaj sat pronašao u antikvarnici i nije shvatio njegovu vrijednost, iako je svakodnevno okružen satovima i popravlja stare satove. Bilo je zagonetno. Ali to ukazuje potpuno isto kao što smo radili ovde s UR-100. Čovjek koji ga je napravio, [Gustave] Sandoz, treći je časovničar francuskog kralja. Prvo je bio [Francois] Berthoud i [Abraham-Louis] Breguet, a zatim i Sandoz. Napravio je ovaj sat za Svjetski sajam 1893. godine u Čikagu. “

Nevjerovatno je da ni vlasnik radnje, ni Baumgartnerov otac nisu znali vrijednost sata, pa su ga kupili po znatno povoljnoj cijeni.

SpaceTime pokreće automatski Caliber 12.01 sa rezervom snage od 48 sati, frekvencijom od 4 hz i automatskim rotorom namotaja koji se reguliše ravnom turbinom nazvanom Windfang ili „vazdušna zamka“ koji smanjuje udar na rotor, kao i prekomjerno navijanje. Rotira se 6 puta za svako okretanje rotora za namatanje.

Sat je danas dostupan u verziji od titanijuma obloženog DLC slojem i u varijanti od nerđajućeg čelika.