Veliko finale – TAG Heuer osvježava originalni Monaco časovnik za 50. godišnjicu

Kao nevjerovatno remek djelo umjetnosti i časovničarstva, Monaco Piece d’Art je najjedinstveniji TAG Heuer omaž ikoničnom Monaco modelu, koji je lansiran prije pola vijeka…

TAG Heuer je kreirao unikatni Monaco Piece d’Art model, kao kulminaciju proslavljanja pedeset godina postojanja Monaco modela. Ova restaurirana i dekorisana vizija originala iz 1969.godine, biće dio časovničarske aukcije Game Changers koja će se održati u Njujorku, pod okriljem aukcijske kuće Phillips, 10.decembra ove godine. Profit od prodaje ovog modela će biti doniran američkoj humanitarnoj organizaciji, United Way of New York City. Posvećeni poboljšanju životnih uslova neprivilegovane djece i njihovih porodica, TAG Heuer će podržati ovu organizaciju u njihovoj obrazovnoj kampanji, ReadNYC.

Monaco Piece d’Art

Monaco Piece d’Art model nastao je kao djelo TAG Heuer stručnjaka. Odabran iz TAG Heuer muzeja koji se nalazi u njihovom sjedištu u Švajcarskoj, časovnik sadrži originalni Calibre 11 – prvi automatski navijajući hronografski mehanizam, koji je lansiran upravo u Monaco modelu 1969.godine, uz originalnu čeličnu narukvicu.

“Kako smo se bližili ovom značajnom momentu, Heritage odsjek brenda se pitao koji poklon bi mogli da ponude Monaco modelu za njegov pedeseti rođendan. Odlučili smo se da kreiramo unikatno izdanje, koje je pravo umjetničko djelo koje obilježava našu ikonu i predstavlja omaž njenoj jedinstvenosti. Uzeli smo originalne komponente i dekorisali ih, a to je nešto što do sada nikada nije bilo urađeno”, objašnjava TAG Heuer Heritage direktor, Ketrin Eberle-Devo.

Najinteresantniji aspekt unikatnog časovnika jeste njegov dekorisani mehanizam, koji se može vidjeti kroz prozirnu poleđinu kućišta. Inicijalno, ovaj dio sata je bio zatvoren, ali su vrsne zanatlije TAG Heuer brenda isjekle kružni oblik od nerđajućeg čelika i zamijenile ga safirnim kristalom, te je upravo to poboljšanje obezbijedilo nesmetani pogled na dekorisani mehanizam.

Časovničari su rastavili mehanizam i njegove komponente, kako bi radili na svakom dijelu hronografskog modula. To je uključivalo oblikovanje svih komponenti i poboljšanje elemenata ravnim graniranjem, poliranje funkcionalnih površina i glava šrafova, kao i dodatak tri nova dragulja, što nas dovodi do tačno dvadeset rubina.

Najimpresivnija umjetnost majstora svakako se vidi na mostovima: ručno graviran, u fontu koji nas asocira na sedamdesete godine, hronografski most za minute i brojač sekundi sadrže ispis “Cal. Eleven”, sa ispisom “Monaco” koji se pojavljuje na mostu koji broji sate. Dva mosta su morala biti u potpunosti redizajnirana, jer su njihove originalne verzije bile previše tanke za bilo koji vid obrade, a posebno za graviranje. Disk datuma je takođe zamijenjen, pa se sada brojevi pojavljuju u crvenoj boji, umjesto u crnoj.

Nevjerovatno precizna izrada

Ručno dekorisanje ovog modela zahtijevalo je najviši stepen stručnosti i umješnosti. Četiri majstora časovničarstva radila su na Monaco Piece d’Art tokom perioda od tri mjeseca. Morali su da kreiraju specijalne alate kojima će raditi, jer ono što im je bilo potrebno do tada nije postojalo. Takođe, u ovom projektu nije bilo mjesta greškama, a dekoracija je morala da bude ručno izrađena u cjelosti, jer mašine ne bi mogle da procijene kvalitet rada. Ljudski dodir dao je časovničarima priliku da ostave svoj trag na mehanizmu, kućištu i cjelokupnoj estetici, poboljšavajući originalnost i vrijednost finalnog modela.

Poklon kutija koja krije posebnu priču

Monaco Piece d’Art model predstavljen je u specijalnoj drvenoj kutiji, koja je dekorisana crvenim lakom. Bijeli kožni enterijer koji se u njoj nalazi, u sebi čuva isječak od nerđajućeg čelika sa kućišta i lupu. Istorijski Monaco liflet koji je bio obavezni dio pakovanja originalnog modela takođe je dio ove ponude. Intrigantna poleđina kućišta predstavljena je u umjetničkom komadu koji je uradila renomirana vizuelna umjetnica, Džuli Kraulis. Njen crno-bijeli crtež je uramljen istim drvetom od kog je sačinjena kutija, dok se pored toga u njoj nalazi kopija Paradoxical Superstar, koju je potpisao počasni direktor brenda, Džek Hojer. Knjiga je objavljena u čast pedesete godišnjice Monaco modela, a sadrži arhivske isječke i skice dizajna i mehanizma ikoničnog časovnika.

Godina proslave

Predstavljanje ovog originalnog modela dolazi nakon lansiranja pet Monaco časovnika ograničenog izdanja, koji u sebi sadrže duh svake dekade koja je prošla od kreiranja prvog sata sa ovim imenom. Časovnici su bili predstavljeni individualno, kao dio ekskluzivnih događaja u važnim gradovima tokom čitave ove godine. Prvi model, inspirisan sedamdesetim, predstavljen je tokom Monaco Formula 1 Grand Prix, dok je drugi, kreiran kao omaž dekadi osamdesetih, bio zvijezda Le Mans događaja. Treći model koji je posvećen devedesetim otkriven je tokom Formula E šampionata u Njujorku, četvrti, osmišljen kao omaž ranim dvijehiljaditim, debitovao je u Tokiju, dok je peti model posvećen periodu od 2009. do 2019.godine zvanično predstavljen u Šangaju.