Novo odlaganje Bregzita? EU odugovlači dok Džonson ne dobije podršku

Svijet

Evropska unija će radije pokušati da dobije na vremenu umjesto da žuri sa odlukom o zahtjevu koji je britanski premijer Boris Džonson nevoljno uputio za novo odlaganje Bregzita, kazale su juče diplomate za Rojters nakon 15-minutnog sastanka.

Podijeljeni britanski parlament je odbio da glasa o novom sporazumu za razlaz sa EU, u potezu koji je Džonsona primorao da traži treće odlaganje britanskog izlaska iz bloka, koje je predviđeno za 31. oktobar.

Na rijetkom nedjeljnom sastanku ambasadora 27 članica koje će sačinjavati EU nakon Bregzita, diplomate su odlučile da proslijede Džonsonov sporazum Evropskom parlamentu na odobrenje. EP će ove nedjelje zasjedati u Strazburu.

„Očekujemo da će krajem nedjelje stvari biti jasnije, i nadamo se da ćemo znati kako se stvari odvijaju u Londonu“, kazao je za Rojters jedan visoki diplomata EU.

Drugi zvaničnik je dodao da je sastanak bio veoma kratak. „Nije bilo pitanja, niti diskusija. Čekali smo“.

Predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk je kazao u subotu da je primio zahtjev za odlaganje i da će se konsultovati sa prijestonicama kako da reaguju.

Mada iscrpljeni od mučnog Bregzit procesa, lideri EU žele da izbjegnu haotični Bregzit bez sporazuma i vjerovatno će prihvatiti zahtjev za odlaganje.

Međutim, oni se nadaju da će Džonsonov sporazum na kraju biti prihvaćen u Londonu.

Nakon što je parlament u subotu odbio da prihvati Džonsonov dogovor, premijer je u skladu sa zakonom uputio pismo Briselu u kojem traži odlaganje.

Džonson, koji insisitira da će Britanija u svakom slučaju napustiti blok 31. oktobra, nije potpisao pismo, a uputio je i propratno pismo u kojem je naveo da on lično ne želi odlaganje.

Jedan visoki zvaničnik je međutim za Rojters kazao: „Kako god na to gledate, to je zahtjev za odlaganjem. Politička lopta je sada u dvorištu Vestministera. Kada su u pitanju pisma, onda to zavisi od Donalda Tuska“, kazao je diplomata i dodao „hajde da vidimo kako će se stvari odvijati u narednih nekoliko dana“.

EU je već dva puta pristala na odlaganje Bregzit u odnosu na prvobitni rok koji je bio 29. marta ove godine.

Međutim među liderima bloka raste nezadovoljstvo zbog razvlačenja procesa koji traje tri i po godine od kako su Britanci na refendumu glasali za izlazak iz bloka.

Nakon drugog odlaganja kazali su da će to biti posljednje. Francuski predsjednik Emanuel Makron je najglasniji i najnestrpljiviji od svih lidera po tom pitanju.