Broj zaposlenih u Velikoj Britaniji povećan u junu za preko 350.000 ljudi

Svijet

 Broj zaposlenih na platnim spiskovima britanskih kompanija povećan je u junu za 356.000 osoba u odnosu na maj, što je najveći porast od početka pandemije korona virusa, pokazali su podaci poreske uprave.

U djelanostima pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane, koje su bile teško pogođene zaključavanjem tokom pandemije, registrovan je najveći broj novozaposlenih od čak 94.000 osoba, a slijede administrativni i pomoćni poslovi sa 72.000 novih radnih mjesta, prenosi Rojters.

Tokom tri mjeseca, do maja 2021, stopa nezaposlenosti je porasla na 4,8 posto, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku (ONS).

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su da će tromjesečna stopa nezaposlenosti ostati na nivou od 4,7 procenata.

Podaci britanske statistike takođe pokazuju da je na godišnjem nivou, do maja, zabilježen najbrži rast osnovnih zarada otkako se od 2000. godine vodi ta evidencija, ali je to poređenje iskrivljeno imajući u vidu da je prije godinu dana veliki broj slabo plaćenih radnika ostao zbog korone bez posla i da su zarade bile smanjene.

Prosječna nedeljna zarada u Britaniji, tri mjeseca do kraja maja 2021, porasla je u za 7,3 procenta u odnosu na isti period godinu ranije.

ONS je procjenio da je rast prosječne nedjeljne zarade, kada se isključi distorzija izazvana pandemijom, bio između 3,9 i 5,1 posto, odnosno između 3,2 i 4,4 procenta kada je riječ o prosječnim zaradama bez bonusa.