American Express smanjuje troškove i stabilizuje prihode

Prihodi American Expressa iznosili su u proteklom tromjesečju 7,9 milijardi dolara, 2 odsto manje nego godinu dana prije.

I nakon što je najveća svjetska kartičarska kuća izvijestila da smanjuje troškove u skladu sa planovima, cijena njenih dionica u srijedu je porasla. Prema poslovnom izvještaju objavljenom juče, čista dobit AmExa pala je u prvom tromjesečju ove godine 13 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 1,21 milijardu dolara.

Suočen sa oštrom konkurencijom i prekidom nekoliko ‘co-brand‘ ugovora, koje izdavači kartica potpisuju sa velikim korporativnim partnerima – uglavnom trgovačkim lancima i avio kompanijama – o prodaji putem njihovih kartica, AmEx je nedavno pokrenuo program štednje, ali i investicija u nova područja.

Tako je kompanija poručila da je na dobrom putu da u ovoj godini smanji troškove poslovanja za milijardu dolara, kako je i planirala, te da ostvari zacrtane ciljeve u vezi zarade.

AmEx je, takođe, poručio da su rezultate podržale nešto više naknade na kartice i rast kredita potrošačima. Potrošnja članova AmExa porasla je u proteklom tromjesečju 8 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su čiste naknade na kartice porasle 7 odsto.

Krediti potrošačima porasli su, pak, 11 odsto, pri čemu je više od polovine kredita u SAD-u plasirano postojećim članovima.

Uz to, u proteklom kvartalu AmEx je u SAD-u izdao 1,7 miliona novih kartica, a u svijetu 2,6 miliona, što je nešto više nego u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, u srijedu je na Wall Streetu u produženom trgovanju cijena dionice AmExa porasla oko 2,5 odsto.