Profit JP Morgan premašio očekivanja analitičara

Finansije

Investiciona banka JP Morgan Chase objavila je da je u četvrtom kvartalu 2021. godine imala profit koji je premašio očekivanja analitičara u pogledu koristi od kreditnih gubitaka, koji su bili bolji od očekivanih kada se osjetio rast kredita poslovnom sektoru.

Dionice zajmodavca su prije otvaranja trgovanja pale 4,2 odsto. Iz investicione banke JP Morgan je saopšteno da je ostvareno 1,8 milijardi dolara neto dobiti nakon oslobađanja rezervi za kreditne gubitke koji se nikada nisu materijalizovali, a bez povećanja od 47 centi po akciji, zarada bi bila 2,86 dolara po akciji, piše CNBC.

Zajmodavac u ovoj godini očekuje rast troškova od osam odsto, na oko 77 milijardi dolara, što je rezultat pritisaka izazvanih inflacijom i 3,5 milijardi vrijedne investicije.

Prihodi kompanije kvartalno su porasli za skromnih jedan odsto, na 30,35 milijardi dolara, jer je usporeni priliv prihoda na tržištu nadoknađen povećanjem naplata za investiciono bankarstvo.

Nekamatni rashodi su porasli za 11 odsto, na 17,9 milijardi dolara zbog rastućih troškova kompenzacije, saopšteno je iz banke. To je bilo više od očekivanih od 17,63 milijarde dolara koje su naveli analitičari u anketi kompanije FactSet.

Nakon toga, investiciona banka je prošlog mjeseca bila primorana da plati kaznu od 200 miliona dolara zbog optužbe da su njihovi predstavnici na Wall Streetu koristili aplikacije za dopisivanje kako bi zaobišli zakon o bilježenju podataka.

Početkom ove godine vrijednost akcija banke JPMorgan porasla je 6,2 odsto, zaostavši tako 11,6 odsto za rastom indeksa KBW Bank.