Fiat priprema deset modela na struju

Poslije dužeg vremena Fiat je povukao strateški potez, koji će se odraziti i na fabriku u Kragujevcu. Grupacija Fiat Chrysler izgradiće sljedeće godine kompleks za montažu baterija vrijedan 50 miliona eura u Torinu.

To će omogućiti elektrifikaciju 13 novih modela i vratiti „Fijat“ na svjetsku scenu, a postavlja se pitanje kakva je šansa za modifikaciju našeg modela „500 L“, prenosi RTS.

„Fijat“ se na ovaj potez odlučio jer proizvodnjom električnih vozila, u budućnosti izbjegava milionske kazne po pooštrenim evropskim propisama o emisiji izduvnih gasova. Pet milijradi eura trenutno je najveća investicija u Italiji u nove tehnlogije.

„Planiramo uvođenje 13 novih ili osvježenih modela od kojih će 10 biti isključivo na struju. Prvi se očekuje ‘fiat 500’ čija proizvodnja počinje u drugom kvartalu 2020. Planiramo dosta i hibridnih, ali i plagin hibridnih vozila“, kaže Pjero Golijeri iz „Fijata“.
Ove tehnloške izmene će svakako uticati i na izbor novog modela ili modifikaciju već postojećeg koji se proizvodi u Kragujevcu, kažu analitičari.

„Mislimo da je budućnost u elektrici i u hibridinim verzijama, naročito u plagin hibridima koji mogu preko dana da idu na struju u gradu, a kada treba tu su SUS motori za duža putovanja“, kaže Golijeri.

Proizvodnja plagin hibridnih džipova se očekuje u Detroitu, a naznačeno je da će se proizvoditi i potpuno električni džipovi.