Porsche predstavlja 2020 Porsche Macan Turbo

Nova generacija Turbo modela može lako dostići istu brzinu koju ima 718 Cayman…

Porsche ima naviku da prilagođava svoje kreacije i izbacuje unaprijeđene modele, a danas je došao red na Macan. Slavna njemačka marka upravo je predstavila 2020 Macan Turbo, koji donosi još više snage u efikasnijem pakovanju.

I dok to možda zvuči kao oksimoron, novi model ima manji motor, ali nam pruža priliku da uživamo u daleko više snage u odnosu na svog prethodnika. Posljednji Macan Turbo je imao 3.5 litarski motor sa turbo punjačem, dok novajlija posjeduje 2.9 litarski tvin turbo V6 motor, dobijen od Panamera i Cayenne modela. Porsche je pozicionirao turbo punjače  udubljenja motora kako bi poboljšao usisnu moć – što nam u svojoj osnovi daje bolji odgovor i više snage, sa manje turbo laga. Novitet posjeduje 434 konjske snage, odnosno 40 više od svog prethodnika.

Sa podjednako novim sedmostepenim PDK automatskim prenosom sa dualnim kvačilom, nova generacija Turbo modela može razviti skoro pa istu brzinu koju razvija 718 Cayman – on od nula do sto kilometara na čas ubrzava za 4.3 sekunde, odnosno 4.1 ako se odlučite Sport Chrono paket, dok ima procijenjenu maksimalnu brzinu od 268 kilometara na čas, kako kažu iz brenda.

Kako bi se sva ta moć kanalisala onako kako treba, Turbo je dobio novi set prefinjenih kočnica, koje posjeduju specijalnu oblogu od karbida koja obećava oštriji odgovor, kao i efikasnije trošenje.

Što se estetike tiče, novi model je dobio agresivniju prednju i zadnju masku, kao i novi fiksirani krovni spojler u formi duplog krila, tako da je on odlučno sportski tip, koji nije pretjeran. On posjeduje kvad set izduvnih cijevi, finiširanih srebrnom bojom, kao i novi set Dynamic Light System LED farova. Točkovi od 20 inča dolaze kao standard, baš kao i Sport Design paket koji akcentuje dinamiku ovog modela.

U enterijeru vozačke kabine, imaćete priliku da vidite sportska sjedišta sa električnim prilagođavanjem i osamnaest opcija, Bose zvučni sistem sa 14 zvučnika i informativno zabavni sistem sa ekranom osjetljivim na dodir od 10.9 inča koji je kompatibilan sa Apple CarPlay i Android Auto opcijama.

Cijene 2020 Porsche Macan Turbo modela kreću od 84.950 dolara, a knjiga porudžbi će biti otvorena tokom posljednjeg dijela ove godine.