Banjalučki Nes d.o.o. povećao udio u Krajinapetrolu na 32,2 posto

BiH

Nes d.o.o. Banja Luka povećao je udio u Krajinapetrolu na 32,2 posto.

Nes je 13. novembra kupio paket akcija koje je prodalo preduzeće Petrobart Holdings Ltd, a koje je posjedovalo udio od 25,2 posto u Krajinapetrolu.

Transakcija je iznosila 2,3 miliona KM, a realizovana je kroz blok posao na Banjalučkoj berzi pri čemu je obavljena kupoprodaja 3.505.201 akcija po cijeni od 0,67 KM po akciji.

Budući da je Nes doo ranije posjedovao 5,2 posto akcija Krajinapetrola, sa kupljenim akcijama vlasnički udio povećao je na 32,2 posto i time postao drugi najveći akcionar ove banjalučke naftne kompanije.

Najveći akcionar Krajinapetrola sa 42,2 posto je Akcijski fond RS, a udjele imaju i drugi fondovi – PREF 6,5 posto i Fond za restituciju RS 3,2 posto.

Prema pisanju portala Capital.ba, Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u Krajinapetrolu i dala je dozvolu da hrvatska Industrija nafte – INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

INA ima udio od 9,7% u Krajinapetrolu i navodno je spremna za kupovinu akcija Akcijskog fonda RS i drugih malih akcionara.