Poskupljenje i restrikcije goriva u zemlji koja pliva u nafti

Svijet

Do sada je cijena litre benzina u Iranu iznosila 22 eurocenta, a zahvaljujući novim mjerama poskupiće na 33 eurocenta, uz mjesečno ograničenje na 60 litara.

Iran je uveo restrikcije i podigao cijene goriva, a jedan visoki zvaničnik istakao je kako će se prihodi od tog poteza koristiti za subvencionisanje osamnaest miliona porodica, prenosi iranska državna televizija.

Iran, jedna od zemalja s najnižom cijenom goriva, zbog velikih subvencija i pada vrijednosti valute bori se s raširenim krijumčarenjem energenata u susjedne države, javlja Hina pozivajući se na Reuters.

Iranska državna televizija objavila je kako će se cijena litre benzina povećati na 15.000 rijala (33 eurocenta) s 10.000 tisuća rijala (22 eurocenta), a mjesečno ograničenje za privatna vozila postavljeno je na 60 litara. Dodatna kupovina koštaće 30.000 rijala (66 eurocenti) po litri, prenosi Al Džazira.

Mohamed Bager Nobakt, čelnik državne Organizacije za planiranje i budžet, otkrio je za tu televiziju da će prihodi od rasta cijena biti iskorišćeni za subvencionisanje osamnaest miliona porodica, odnosno šezdeset miliona ljudi.

Uprkos velikim rezervama nafte, Iran se godinama bori da zadovolji domaće potrebe za gorivom zbog nedostatka kapaciteta za njegovu preradu i međunarodnih sankcija koje su ograničile dostupnost rezervnih dijelova za održavanje postrojenja.