Kako će zemlje EU potrošiti 750 milijardi eura

Eurozona

Plan Evropske unije za oporavak od pandemije i za zeleniju i digitalniju ekonomiju, vrijedan 750 milijardi eura, predstavlja šansu vijeka za 27-člani blok, izjavila je predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

U video poruci, objavljenoj neposredno uoči zajedničke prezentacije nacionalnih planova oporavka Francuske i Njemačke o tome kako će potrošiti svoj dio EU sredstava, fon der Lajen je rekla da će EK osigurati da ti višegodišnji programi ispune očekivanja, prenosi Reuters.

– Želimo da izgradimo zelenu Evropu, koja čuva našu klimu i našu životnu sredinu i koja omogućava stvaranje održivih radnih mjesta. Želimo da investiramo u digitalnu Evropu, inovativnu i konkurentnu na globalnim tržištima, i želimo otpornu Evropu, spremniju za suočavanje sa budućim krizama – istakla je ona.

Naglasila je da za izgradnju takve Unije raspolažu sredstvima od 750 milijardi eura.

– Ovo je prilika vijeka za Evropu. Istinski istorijski trenutak – rekla je fon der Lajen.

Italija je u ponedjeljak predstavila svoj plan za oporavak vrijedan više milijardi eura za prestrojavanje ekonomije, putem investicija i reformi, pri čemu je premijer Mario Dragi poručio poslanicima je to ključ za budući boljitak zemlje nakon razornih ekonomskih posljedica od koronavirusa.

Francuska i Njemačka, koje su u maju 2020. godine pokrenule inicijativu o formiranju posebnog fonda EU za oporavak od pandemije, zajedno će predstaviti svoje planove.

Svih 27 zemalja članica EU trebalo bi da do 30. aprila predstave svoje planove o tome kako će do 2026. godine potrošiti milijarde eura koje će dobiti iz fonda, koji se finansira zajedničkim zaduživanjem na međunarodnom tržištu, ali je vrlo vjerovatno da će polovina zemalja svoje programe samo poslati u maju, prenosi Tanjug.

Planom oporavka EU zahtijeva se od vlada da potroše 37 posto novca koji dobiju na smanjenje emisije CO2 u svojim ekonomijama i 20 procenata na digitalizaciju, na primjer kroz unapređenje računarske pismenosti ili izgradnju Internet mreža velikih brzina.

Komisija ima dva mjeseca od trenutka kada dobije nacionalne planove da provjeri da li oni ispunjavaju tražene kriterijume.

Ministri finansija EU imaju zatim još mjesec dana da izvrše sopstvenu procjenu, prije nego što zemlja koja je podnijela zahtjev dobije prvu gotovinsku uplatu iz Fonda.

Svaka zemlja EU može da dobije avansno 13 posto od svog udjela, kada šema bude odobrena. Međutim, da bi bilo kakav novac bio isplaćen, 27 nacionalnih parlamenata EU prvo moraju da ratifikuju zakon kojim se povećava nivo nacionalnih garancija za budžet EU, koji je krajnji jemac za zajedničko zaduživanje. Do sada je zakon ratifikovalo 18 članica EU.

Izvor: BiznisInfo.ba