Konkurenti bitkoina zajedno grade najveću rudarsku farmu

Valuta

Njemačka kompanija za rudarenje bitkoina Northern Bitcoin sklopila je sporazum o spajanju sa američkim konkurentom Whinstoneom.

Oni će zajedno izgraditi ono što će navodno biti najveća rudarska farma na svijetu.

Prema saopštenju za štampu o Northern Bitcoinu objavljenom 18. novembra, Whinstone već gradi gore pomenuti objekat za koji se očekuje da će imati kapacitet od jednog gigavata na površini od preko 100 hektara u Teksasu.

Ta rudarska farma navodno će biti najveći data centar u Sjevernoj Americi, piše Cointelegraph.

Prva faza izgradnje, koja bi trebalo da se završi u prvom tromjesečju 2020, već će imati kapacitet od 300 megavata. Očekuje se da će izgradnja biti završena u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Prva dva klijenta koja će iskoristiti predstojeći pogon biće navodno dvije korporacije kojima se trguje na javnom tržištu, a koristiće značajan dio svog kapaciteta za rudarenje bitkoina. Ipak, nakon njegovog dovršetka, data centar će takođe omogućiti ubrzanje prikazivanja videa i aplikacija za vještačku inteligenciju.

Northern Bitcoin je kompanija kojom se trguje na berzi, osnovana je prošle godine i specijalizovana za održivo rudarenje bitkoina. Firma upravlja farmom za rudarenje u Norveškoj koja koristi obnovljive izvore energije.

Ideja o postavljanju najvećeg svjetskog postrojenja za rudarenje u SAD je zanimljiva, imajući u vidu da je Kina do sada bila na čelu industrije za rudarenje kriptovaluta i ugostila mnoge vodeće kompanije u industriji, poput Bitmaina.

Prema nedavnoj analizi, niski troškovi električne energije, pored pristupa jeftinom hardveru, čine Kinu konkurentnom destinacijom za operacije rudarenja kriptovaluta, uprkos zakonskom okruženju zemlje, piše portal.