Centralna banka Francuske pokreće sopstvenu digitalnu valutu

Valuta

Centralna banka Francuske planira da digitalnu valutu centralne banke (CBDC) pilotira za finansijske institucije u 2020. godini. Fransoa de Galhau, guverner Banke Francuske, najavio je da će banka početi sa testiranjem digitalnog eura do kraja prvog kvartala 2020. godine.

Banka Francuske potvrdila je vest na Tviteru, primijetivši da je to saopštenje objavljeno na konferenciji čiji su domaćini bila dva glavna francuska finansijska regulatora, francuski organ bonitetne supervizije i rešavanja i AMF.

Prema izvještaju, digitalni pilot eura ciljaće samo na učesnike iz privatnog finansijskog sektora i neće uključivati plaćanja u maloprodaji koja vrše pojedinci. Galhau je navodno napomenuo da će digitalna valuta za maloprodajne kupce “biti podložna posebnoj predostrožnosti”, prenosi Cointelegraph.

Kako je izvijestio Les Echos, inicijativa namjerava da ojača efikasnost francuskog finansijskog sistema, istovremeno obezbjeđujući povjerenje u valutu.

Štaviše, projekat ima za cilj da potvrdi suverenitet Francuske nad privatnim inicijativama za digitalnu valutu kao što je Facebook-ov stejblkoin libra, rekao je Galhau.

Galhauov stav se slaže sa prethodnim izjavama francuskog ministra finansija Bruno Le Mer, koji je tvrdio da regulator ne može dozvoliti lansiranje libre na evropskom tlu zbog zabrinutosti zbog monetarnog suvereniteta.

Prema nekim izvještajima, Francuska je predvodila napore protiv libre zajedno sa Njemačkom, Italijom, Španijom i Holandijom.

Prema tvitu koji je objavila Banka Francuske, njen guverner je naglasio da bi Francuska trebalo da postane prva zemlja na svijetu koja je izdala CBDC i pružila ogledni model drugim jurisdikcijama. On je naveo:

„Vidim interesovanje da brzo napredujemo izdavanjem bar jedne digitalne valute centralne banke kako bismo postali vodeći svjetski izdavač i stekli koristi povezane sa pružanjem modela digitalne valute centralne banke.“

U međuvremenu, čini se da je Francuska na čelu usvajanja kripto i blokčein tehnologija jer je njena vlada pokrenula i ohrabrila brojne industrijske projekte.

Krajem novembra 2019. prvi zamjenik guvernera Banke Francuske pozvao je na platne sisteme i sisteme poravnanja u Evropi zasnovane na blokčein. Kako je Cointelegraph izvijestio 20. novembra, Centar za informisanje i odnose sa javnošću Vojske Francuske i Žandarmerije potvrdilo je pravosudne troškove nastale u toku istraga na Tezos (XTZ) blokčeinu.

Francuska se takođe pojavila kao glavni usvajač najveće kriptovalute, bitkoin (BTC). Sredinom oktobra, francuski kripto startap Keplerk ponovo je pokrenuo uslugu prihvatanja plaćanja bitkoina u preko 5.200 trafika u Francuskoj. Prethodno je Cointelegraph izvijestio da najmanje 30 francuskih trgovina planira da pokrene podršku za plaćanja u bitkoinu na preko 25.000 prodajnih mesta do početka 2020. godine.