Gorenje će i ove godine imati 40 miliona eura gubitka

Finansije

Slovenački proizvođač kućanskih aparata Gorenje  i ove će godine poslovati s visokim gubitkom. Kineski vlasnik, korporacija Hisense, to želi promijeniti pa cilja na dobit od 30 miliona eura u 2020.

Kako je u ponedjeljak na konferenciji za novinare kazao direktor Gorenja Lan Lin, računa se da će Gorenje ove godine imati 40 milčiona eura gubitka, dok je cilj da se sljedeće napravi dobit od 30 miliona eura.

Kako je pojasnio, to bi se postiglo modernizacijom mašina i većom učinkovitošću poslovanja, ali i smanjivanjem broja zaposlenih, što se u prvom redu odnosi na one u upravi, ljude koji rade na poslovima zaštite.

U tu kategoriju zaposlenih računa se da spada oko hiljadu ljudi u Velenju, među kojima je od 20 do 30 posto po sadašnjim proračunima  “prekobrojnih”.

Gorenje u Sloveniji zapošljava više od  6 hiljada radnika, a još 4 hiljade u drugim evropskim zemljama, prvenstveno u Češkoj i Srbiji. Računa se da je u Velenju oko hiljadu radnika zaposlenih u upravi. Dio bi ih bio otpušten uz otpremnine, a dio premješten u Ljubljanu, gdje će se iduće godine uspostaviti uprava za sve Hisenseove kompanije u Evropi.

Ukoliko se ne postigne profitabilnost poslovanja u Gorenju, u pitanje bi mogla doći i gradnja nove fabrike Hisenseovih televizora u Velenju iduće godine, u kojoj bi došlo do novog zapošljavanja,  upozorio je Lan Lin.

Hisense je Gorenje kupio za skoro 300 miliona eura, predviđajući da će ta kompanija biti središte za njegove operacije u Evropi. Prilikom preuzimanja obećao je Velenju  i gradnju nove fabrike televizora u kojoj bi se do 2023. zaposlilo oko hiljadu ljudi, dok bi u Valjevu u Srbiji, gdje je Gorenje takođe prisutno, nastao Gorenjev centar za rashladne uređaje. Obje investicije trebale bi biti vrijedne više desetina miliona eura.