Njujork zabranjuje trgovine bez gotovine

City

Gradsko vijeće Njujorka izglasalo je zabranu trgovina bez gotovine i restorana tvrdeći da diskriminišu nebankarske potrošače.

Vijeće je izglasalo prijedlog zakona kojim se od prodavaonica u gradu traži da prihvataju američke novčanice i kovanice ili će se suočiti s novčanim kaznama do 1000 dolara za prvo kršenje i 1.500 dolara za daljnje prestupe.

Očekuje se da će gradonačelnik Bill De Blasio potpisati odluku, saopštio je njegov kabinet za CNN.

Korištenje gotovine smanjuje se u mnogim područjima jer Amerikanci sve više koriste kartice i mogućnosti plaćanja putem mobilnog uređaja, poput Apple Paya, na prodajnom mjestu. To je natjeralo neke firme da zabrane gotovinu, jer je skupa za obradu.

Međutim, došlo je do pomaka protiv trenda, a protivnici tvrde da se na ovaj način diskriminiraju nebankarski, siromašniji članovi društva koji nemaju pristup kreditnim karticama ili bankovnim računima.

Njujork ide stopama Filadelfije i San Franciska, a takođe su u toku koraci za zabranu trgovina bez gotovine u Vašingtonu i Čikagu.

Član Gradskog vijeća Njujorka Riči Tores, kaže: „U Njujorku firme koje posjeduju fizičke prodavnice više neće imati pravo odbijati gotovinu i diskriminisati kupce kojima nedostaje pristup kreditnim karticama i bankovnim računima.

„Grad Njujork ne može dopustiti da digitalna ekonomija iza sebe ostavi 25 posto Njujorčana koji su hronično nebankirani i nedovoljno osigurani. Tržište budućnosti mora zadovoljiti potrebe ranjivih Njujorčana“.