Dubai probno uvodi leteći taksi

City

Njemačka startap kompanija Volocopter u saradnji sa kompanijom Road and Transport Authority iz Dubaija uskoro počinje testiranje električnog multikoptera sa 18 rotora koji će se koristiti kao leteći taksi u tom gradu na sjeveru Ujedinjenih Arapskih Emirata

Testiranje multikoptera počeće krajem jeseni, a prema ugovoru, planirano je da traje narednih pet godina.

– Veoma smo zahvalni i ponosni što je kompanija Road and Transport Authority izabrala nas za partnere, nakon rigoroznih testiranja – rekao je suosnivač Volocoptera Aleksander Zosel navodeći kako je njegova kompanija izabrana zbog „strogih bezbjednosnih standarda“.

Volocopterov prototip električnog multikoptera VC200 je prvi put poletio prošle godine. Letjelica ima maksimalno vrijeme letenja od 27 minuta pri optimalnoj brzini kretanja od oko 50 kilometara na sat. Inače, VC200 može da leti brzinom i do 100 kilometara na sat.

Multikopter VC200 neće biti jedini leteći taksi u Dubaiju. Kompanija Road and Transport Authority nedavno je potpisala ugovor i sa kineskom kompanijom Ehang za testiranje bespilotne letjelice za jednu osobu koja bi mogla da zameni konvencionalni taksi.