Zaustavljena gradnja Tesline fabrike u Njemačkoj

Svijet

Dozvole su dobivene vrlo brzo, jer proizvodnja bi trebala da krene u julu 2021.godine. Nedavno je započeta i sječa šume na terenu na kojem bi se trebala izgraditi fabrika. A onda se u igru uključilо udruženje za zaštitu prirodne sredine Zelena liga (Grüne Liga) koja se pred sudom izborila za to da se zasad stopira sječa šume. Uslijedile su kritike sa svih strana.

“Slučaj Tesla je simptomatičan za jednu pretjeranu, neefikasnu i samodopadnu birokratiju koja je sve češće kočnica blagostanju i konkurentnosti njemačke ekonomije”, kazao je u intervjuu za ekonomski list “Handelsblatt” Marcel Fratzscher, predsjednik Njemačkog instituta za ekonomsko istraživanje (DIW).

Pritom Fratzscher nije rekao gdje konkretno vidi greške upravnih struktura. Slično mišljenje dijeli Wolfgang Steiger, glavni sekretar Ekonomskog savjeta CDU-a koji je takođe za Handelsblatt podsjetio i na gubitak imidža zbog dugogodišnjeg prolongiranja otvaranja novog aerodroma u Berlinu te da bi upravo ta regija zbog toga u slučaju Tesla trebala odraditi “čistu proceduru s uspješnim ishodom”.

I pokrajinska vlada u Brandenburgu požuruje, jer se želi da iskoristi jedinstvena prilika da jedno preduzeće poput Tesle želi da investira u ekonomski slabu regiju kao što je Brandenburg. Pokrajinska vlada, uključujući i službu za zaštitu okoline, htjela je tu ubrzanu proceduru odobravanja gradnje fabrike drda drži žati transparentnom te je javnosti dala na uvid odobrene dokumente. Građani će 18. aprila imati priliku da javno iskažu svoje protivljenje ili odobravanje za ovaj projekt, što će se zatim razmotriti.