Derventa ima izvoz vrijedan 400 miliona KM i plate iznad prosjeka

BiH

Prošlu godinu, uprkos brojnim izazovima, u Derventi smatraju uspješnom. U ovom gradu 868 privrednih subjekata od kojih su 33 strane kompanije, upošljava više od 7.000 radnika na kojih dolazi oko 4.500 penzionera, što je među najpovoljnijim odnosom u Bosni i Hercegovini.

– Izvoz Dervente iznosi 14.500 po rođenom stanovniku, to je 400 miliona KM. Uvoz je 356 miliona – navodi Milorad Simić, gradonačelnik Dervente.

Koliko će povećanje minimalne plate u RS-u na 900 KM utjecati na poslovnu aktivnost – mišljenja među poslodavcima su podijeljena.

– To ne igra ulogu kod nas. Mi platimo mnogo više, tradicionalno – kaže August Heftberger, privrednik iz Dervente.

Privrednica Sonja Markelić, s druge strane, kaže da je ovo krajnje nepošteno prema preduzetnicima, onima koji stvaraju taj novac, da se ne uvaži njihovo mišljenje i preporuke.

– Smatram da smo dovedeni do svršenog čina gdje nam nije ostavljeno ni dovoljno vremena niti da bude neko realno povećanje – smatra ona.

U gradskoj upravi se nadaju da će u ovoj godini s budžetom od blizu 25 miliona maraka, s najnižim zaduženjem u Bosni i Hercegovini od 2,8 posto i ulaganjem u razvoj koja godišnje premašuju dva miliona maraka, zadržati primat jedne od privredno najrazvijenijih sredina u našoj zemlji